De foto`s van de trip naar de marathon van Porto (P) zijn klaar en geplaatst onder de tekst van de Porto marathon (naar beneden scrollen) en aan de rechterzijde van deze pagina onder bekijk alle foto`s. Onze fotograaf Herman Rinket heeft er maar liefst 335 gemaakt die het bekijken meer dan waard zijn. Herman bedankt!

De Drents Friese Woldrunners organiseerden vandaag een kleinschalige marathon voor 15 deelnemers in de buurt van Rolde. Gerik Mik uit Sint Annen was een van de deelnemers. Hij meldde: `Het weer viel erg mee. Af en toe een schraal zonnetje. Het was een mooie ronde door een herfstlandschap. Mijn lichaam werkte nog niet helemaal mee. Desondanks heb ik toch zonder problemen de finish gehaald na 5.02.13 uur`. Deze marathon in Rolde betekende zijn 99e onder de vlag van Artemis. Zijn honderdste marathon volgt binnenkort, waarover later meer.

Met een eerste plaats op de 10 kilometer voor Gonny Houtman bij de vrouwen 60+ en een derde plaats voor Simone Binnema bij de vrouwen 50+ in Vries plaatste Artemis zich vanmiddag weer eens in de schijnwerpers. De VOV run in Vries was de voorlaatste run in een serie van negen wedstrijden van het Rabocup Assen Noord Drenthe Loopcircuit 2018. De plaatselijke organisatie had in en rondom Vries een ronde van 5 kilometer uitgezet die afhankelijk van de af te leggen afstand een dan wel twee keer moest worden gelopen. Met ruim 200 deelnemers op de 5 en de 10 kilometer kende de run een redelijke bezetting. Het was goed loopweer: twaalf graden, zwaar bewolkt maar nagenoeg droog. Op de 10 kilometer gingen 135 lopers van start waaronder drie Artemissers. Bij de vrouwen werden er twee podiumplaatsen behaald. De niet geheel fitte Simone Binnema uit Eenrum werd verdienstelijk derde bij de vrouwen 50+ in 45.15 minuten. Haar achterstand op de nummers een en twee in deze leeftijdscategorie bedroeg respectievelijk 1.58 minuten en 31 seconden. Gonny Houtman had bij de vrouwen 60+ geen noemenswaardige tegenstand en werd met grote overmacht eerste. Met haar tijd van 47.42 minuten was ze 8.15 minuten sneller dan de nummer twee. De nummer drie in deze categorie volgde op 14.09 minuten. Jaap Smith uit Baflo noteerde bij de mannen 50+ een tijd van 43.52 minuten. Hij werd hiermee 13e in een veld van 29 lopers. De 10 kilometer bij de mannen-overall werd met grote voorsprong gewonnen door Artemis-trainer Ben Stellingwerf uit Bedum in 33.28 minuten. De run kende een prima organisatie waarbij rasspeaker Harm Noor de lopers en het publiek op zijn bekende manier weer van deskundige informatie voorzag. 

Gisteren werd er voor de tweede keer een Devil`s Trail op Schiermonnikoog georganiseerd. Bij een dergelijke trail moet men denken aan een veelal loodzwaar parcours over ongebaande paden door prachtige natuurgebieden waarbij de tijd van minder belang is en waarbij het genieten voorop staat. En op Schiermonnikoog is men met de zee, het strand, de bossen, de duinen, de kwelder, de dijken en de wind op het juiste adres. Met het miezerige weer werd het `duivelse` karakter van deze trail nog eens bevestigd. Met toestemming van Natuurmonumenten en andere organisaties werd er op plaatsen gelopen wat normaal gesproken verboden terrein is. Met name het laatste gedeelte van het parcours was nat, modderig en glad hetgeen de deelnemers veel problemen opleverde. Artemis stond met drie deelnemers aan de start. Hilda Broekhuizen uit Winsum, vorige week nog derde bij de vrouwen 50 in de zware Berenloop halve marathon op Terschelling, vertrok voortvarend op de 30 kilometer. Hilda had echter een mindere dag en besloot na 20 kilometer uit te stappen. Harmjan Postmus uit Vierhuizen en Valerie Schaaphok uit Winsum deden mee aan de 15 kilometer. Harm Jan finishte na 1.33.22 uur. Hij werd hiermee 39e bij de mannen in een veld van 116 deelnemers. `Een prachtige route, een prima organisatie en een uitgebreide verzorgingspost boven op de bunker de `Wasserman`, meldde de Vierhuister. Valerie Schaaphok voltooide deze afstand in 2.34.07 uur. Hiermee werd ze 95e bij de vrouwen. Lees hieronder haar verslag bij Lees meer.... De foto`s zijn van Harmjan Postmus.

Als je kunt reanimeren is het een kleine stap om ook burgerhulpverlener te worden.

Door de inzet van burgers zijn er minder sterfgevallen. Als burgerhulpverlener werk je mee aan de overlevingskansen van mensen die een hartstilstand krijgen. Je verleent als burger eerste hulp totdat professionele hulp aanwezig is.Bij een reanimatie wordt de 6 minuten regel gehanteerd. De eerste 6 minuten zijn namelijk cruciaal bij een hartstilstand. Als burgerhulpverlener kun je meestal wel binnen 6 minuten aanwezig zijn. Hierdoor is de kans op overleven vele malen groter.

Is je interesse gewekt: op www.hartslagnu.nl vind je alle informatie.

Jan Vos heeft zich inmiddels aangemeld.

Plaatsing conform de toezegging gedaan tijdens de op 31 oktober jl. gehouden algemene ledenvergadering met dank aan Klazien Korhorn.

Een groep van 19 personen, waaronder 10 Artemissers inclusief aanhang en supporters, is afgelopen vrijdag voor een vijfdaagse trip afgereisd naar de Portugese stad Porto. Naast deelname aan de marathon  was er voldoende tijd om onder wisselvallige weersomstandigheden de vele bezienswaardigheden te bekijken en port te proeven. De gisteren gehouden marathon telde 4700 deelnemers uit verschillende landen. Het weer zat niet mee. Het heeft de hele dag geregend. Niet leuk voor de deelnemers maar evenmin voor de supporters en het randgebeuren. Het parcours met start en finish in het Queimódroma park met in het begin en aan het einde een behoorlijk aantal hoogtemeters (totaal 730) voerde de deelnemers langs de vele historische gebouwen en kunstwerken langs de kust en langs de rivier de Douro. Artemis stond met vijf leden aan de start die deze marathon allemaal hebben volbracht. Han Korhorn uit Kloosterburen was hiervan de rapste. Hij werd met een tijd van 4.05.07 uur 174e bij de mannen 55+. Hij werd op de voet gevolgd door Tini Visker uit Gieten die een tijd van 4.05.25 noteerde, goed voor een 10e plaats bij de vrouwen 55+. Herman Haan uit Leens werd 149e bij de mannen 60+ in 4.32.36 uur. In dezelfde leeftijdscategorie was er een 159e plaats voor de stad-Groninger Bert Hulsing in 4.42.48 uur. Bij de vrouwen 60+ eindigde Jeannet Bakema uit Loppersum als 12e in 5.03.18 uur. Gefeliciteerd alle vijf met deze knappe prestatie! Hier de foto`s van Herman Rinket.

De Berenloop Marathon op Terschelling is voor de atleten een echte uitdaging. De route omvat het gehele eiland: van West naar de Boschplaat, door de polder, de duinen, het bos en over het strand met start en finish onder de Brandaris. Het weer: zonnig en weinig wind, werkte mee. Willem Hofman uit Winsum was gisteren een van de 500 deelnemers op de marathon. Hij noteerde bij de mannen 40+ een tijd van 3.53.47 uur en werd hiermee 20e.Deze tijd betekende een persoonlijk record. Hij verbeterde zijn oude toptijd op de marathon met 2.01 minuten. Gefelciteerd! Het verslag van Willem met foto`s volgt hieronder.

 

Topdag op Terschelling

Een jaar geleden had ik voor het eerst kennis gemaakt met de Berenloop op Terschelling. Ik liep toen de halve marathon en was erg positief verrast door de sfeer van het evenement. Dat de organisatie op een Waddeneiland een mooi parcours kan uitzetten, had ik op Ameland en Schiermonnikoog al meegemaakt, maar het enthousiasme van de eilanders tijdens de Berenloop maakte het helemaal bijzonder. De deelnemers aan de hele marathon worden steevast als laatste weggeschoten. Daardoor kunnen ook de halve marathon lopers na hun tocht aansluiten bij de andere toeschouwers om de hele marathon lopers feestelijk in te halen. Toen ik vorig jaar op het 41 km punt was aangesloten en de marathon lopers bijna één voor één vanuit het bos West-Terschelling zag binnen druppelen, wist ik meteen: volgend jaar loop ik hier de hele afstand.

De zomervakantie 2018 was toen al lang en breed geboekt: twee weekjes ... Terschelling! Alle gelegenheid dus om de andere helft van het parcours te verkennen. Door de hitte eind juli werd er soms al bij zonsopgang getraind in natuurgebied De Boschplaat. De lange duurlopen stonden gelukkig pas gepland voor september. En in oktober heb ik nog meegedaan aan wedstrijden in onder andere Leek en Amsterdam om zo nu en dan ook even goed in de verzuring te lopen. In de voorbereiding op Hamburg had ik dat niet echt gedaan en toen het daar zwaarder werd, had ik naar mijn mening iets te snel de kop laten hangen.

En zo reisde ik op de eerste zondag van november af naar Terschelling. Net als in Rotterdam traden mijn vader en twee vrienden op als verzorgers en supporters. Destijds was dat goed voor mijn huidige PR op de marathon. Wie weet zou het nu ook tot succes leiden. Op papier is het parcours op Terschelling veel zwaarder dan dat van de drie stadsmarathons waaraan ik had deelgenomen, maar zowel in Berlijn, Rotterdam als Hamburg was het 20 graden in de schaduw en hardlopen in de warmte is niet mijn ding. Dus toen de weersvoorspelling voor de Berenloop bekend was (maximaal 11 graden, zon en een matige zuidoostenwind), was een persoonlijk record op voorhand niet eens kansloos.

Hilda Broekhuizen uit Winsum behaalde gisteren in de halve marathon van de Berenloop op Terschelling een uitstekende derde plaats bij de vrouwen 55+. Met 3500 deelnemers was deze afstand al wekenlang stijf uitverkocht. De 21.1 kilometer bood de deelnemers een fraaie en afwisselende route. Startend in Terschelling-West volgde het parcours de Hoofdweg naar de dorpen Midsland en Formerum. Vervolgens ging het door bos, duinen en over het strand weer terug naar West met de finish onder Brandaris. 

In tegenstelling tot vorig jaar werkte het weer mee: zonnig en weinig wind. De twee Artemis deelnemers lieten zich van hun beste kant zien. Hilda Broekhuizen (foto Janke van der Schaaf) werd met een tijd van 1.43.58 uur keurig derde bij de vrouwen 55+. Haar achterstand op de nummers een en twee in deze leeftijdscategorie in een veld van 25 deelneemsters bedroeg respectievelijk 4.57 minuten en 47 seconden. Voor Ab Slagter uit Hefswal, zaterdag nog aktief in de 5 kilometer van de Kleintje Berenloop, werd een tijd van 1.49.09 uur geklokt. Dit leverde hem een 57e plaats bij de mannen 50+ op.

Arjen Kwint uit Loppersum toog vanmorgen in alle vroegte naar het Duitse Bottrop om deel te nemen aan de Herbstwaldauf over 25 kilometer. Hij deed dat verdienstelijk door met een tijd van 2.03.45 uur als 18e bij de mannen 45 te eindigen. Lees hieronder zijn verslag met foto`s.

Tevreden weer naar huis
Met al het marathongeweld in Porto en op Terschelling had ik besloten op dezelfde dag weer mee te doen aan een loopje in Duitsland.
Ditmaal was mijn oog gevallen op de Herbstwaldlauf in Bottrop. Bottrop, voornamelijk bekend van het Moviepark en de plek waar de A31 eindigt, is een echte mijnstad.
De laatste nog in werkende steenkoolmijn in Duitsland staat ook in Bottrop en laat dat nu net ook de startplek zijn van deze loop.
De Herbstwaldlauf was met 2400 deelnemers een week van tevoren uitverkocht. Naast de 799 mensen die zich net als ik hadden opgeven voor de 25 kilometer, stond er ook een 50 kilometer, een 10 kilometer en een 6,8 kilometer op het programma.

Met een eerste plaats voor Johan Vonck uit Garnwerd bij de mannen 45+ en een derde plaats voor Miranda Vink uit Winsum bij de vrouwen 35 op de 4 kilometer in de gisteren gehouden Plantsoenloop in Groningen kwam Artemis goed voor de dag. De 61e editie van de Plantsoenloop telde 2400 deelnemers, waaronder 1100 scholieren. Het goed begaanbare Noorderplantsoen met de bekende heuveltjes toonde zich mede door het aangename weer, zon en weinig wind, in al zijn mooie herfstkleuren. De afvaardiging van Artemis bestond uit slechts drie deelnemers, die allen op de 4 kilometer uitkwamen. Miranda Vink leverde een keurige prestatie door bij de vrouwen 35+ als derde te eindigen in 19.25 minuten. Bij de mannen 45+ ging de winst met grote voorsprong naar Johan Vonck die een tijd van 16.13 minuten noteerde. In dezelfde leeftijdsklasse werd Jaap Smith uit Baflo samen met zijn jongste zoon Daan zesde in 20.51 minuten. De hoofdafstand, de 8 kilometer, werd bij de mannen gewonnen door Niek Blikslager uit Groningen in 24.46 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar Jacelyn Gruppen uit Stuifzand in 28.45 minuten.

Ab Slagter uit Hefswal heeft gisteren meegedaan aan de 5 kilometer loop, onderdeel van Kleintje Berenloop, op Terschelling. Het natuurparcours volgde de de bossen en de duinen van West. Ab noteerde bij de mannen 50+ in een veld van 42 deelnemers met een tijd van 23.38 minuten een keurige 4e plaats.

Tijdens de gisteravond gehouden vlot verlopen algemene ledenvergadering in de kantine van de vv Winsum op het sportpark Schilligeham is een viertal leden gehuldigd. Simone Binnema uit Eenrum werd clubkampioen bij de vrouwen.

Koos Durenkamp uit Winsum viel deze eer te beurt bij de mannen. Bert Hulsing uit Groningen was de beste runner-up. Runner-up is degene die in één seizoen de meeste vorderingen heeft gemaakt. De Klaas Damstra bokaal, bedoeld voor een vrijwilliger van de vereniging, ging naar Herman Rinket uit Loppersum. Herman werd via zijn partner Jeannet Bakema bedankt voor zijn vele duizenden prachtige hardloopfoto`s gemaakt gedurende vele jaren. Tijdens de vergadering werd door de activiteitencommissie middels overhandiging van een ingelijste foto nog even stil gestaan bij de geweldige prestatie van Janneke Cazemier na het volbrengen van haar honderdste marathon. Foto's van de ALV.

2013grotewedstrijdHierbij een overzicht per 11 november 2018 van Artemisleden die nog dit jaar en begin 2019 meedoen aan een en of meer (inter)nationale wedstrijden. Zondag 18 november Nijmegen 15 km: Jaap Smith. Zaterdag 15 december Ameland 21,1 km: Elizabeth Hofman, Willem Hofman, Arjen Kwint en Tini Visker. Zondag 13 januari Egmond aan Zee 21,1 km: Elizabeth Hofman en Gonny Houtman. Zondag 27 januari Ragusa (I) 42.195 km: Arjen Kwint (10e marathon). Zondag 10 februari Schoorl NK 10 km: Gonny Houtman. Zaterdag 30 maart Schiermonnikoog 16,1 km: Simone Binnema, Hilda Broekhuizen, Erik van Ellen, Ellen Haveman, Arjan Hegge, Willem Hofman, Gertina Jansen, Harm-Jan Postmus, Jaap Smith, Jan Vos en Josiena de Wijn. 10 km: Jissy Clevering, Corrie Halsema, Annelies Meijering, Wim Meijering, Martine Oosterheerd, Tanja Otter en Rianne van der Spek. 5 km: Jolanda van Ellen en Alied Smit. Zondag 7 april Rotterdam 42,195 km: Elizabeth Hofman. Zondag 14 april Hoogeveen 16,1 km: Hilda Broekhuizen en Gonny Houtman. Sta je er niet bij of loop je elders dan graag een berichtje naar email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Gonny Houtman uit Winsum heeft gistermiddag in een zonnig maar fris Delfzijl de Zeemijlenloop over zes zeemijlen, is 11.112 kilometer, bij de vrouwen 60+ gewonnen. De zevende editie van deze loop, georganiseerd door de av Fivelstreek, trok met 1045 lopers en wandelaars minder deelnemers dan vorig jaar toen er ondanks het stormachtige weer nog 1300 van start gingen. Deze deelnemers, waaronder slechts 74 wedstrijdlopers waarvan maar 15 vrouwen, hadden met name in het eerste gedeelte van wedstrijd, die uit een of twee ronden van drie zeemijlen, is 5,556 kilometer, bestond te kampen met een harde tegenwind.

Artemis telde op de langste afstand, de 11,112 kilometer, negen deelnemers. Hiervan was Ricardo Damminga uit Baflo met een tijd van 47.34 minuten terug te vinden op een keurige 4e plaats bij de mannen senioren. In de leeftijdscategorie mannen 50+ streden vijf Artemissers. Jaap Smit uit Baflo finishte met een tijd van 49.36 minuten net binnen de 50 minuten en werd hiermee 10e. Hij werd gevolgd door de 

Uithuizer Jan Vos die als 11e eindigde in 50.13 minuten.Er was een13e plaats voor Wim Ammeraal uit Leens in 51.03 minuten. Ab Slagter uit Hefswal sloot zijn wedstrijd af na 53.03 minuten goed voor een 17e plaats. Voor Bert Vaatstra uit Winsum werd als 18e een tijd van 53.55 minuten geklokt. Gonny Houtman uit Winsum liep bij de vrouwen 60+ na achteraf bleek een letterlijk en figuurlijk eenzame strijd. De concurrentie in haar leeftijdsklasse liet het volledig afweten. Met een prima tijd van 53.30 minuten was ze 1.18 minuten sneller dan vorig jaar. Dit betekende haar vierde overwinning in de Zeemijlenloop bij de vrouwen60+. Bij de vrouwen 30+ was er voor Anna de Munck uit Winsum met een tijd van 1.02.30 uur een keurige 3e plaats. Plaatsgenoot Grietje Dijkmans noteerde 1.05.50 uur, goed voor een 5e plaats bij de vrouwen 50+.

De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Alwin Heijting uit Erm in 36.11  minuten. De winst bij de vrouwen ging naar de eveneens uit Erm afkomstige Eline Glas in 44.04 minuten. Artemistrainer Ben Stellingwerf uit Bedum was met een tijd van 17.51 minuten verreweg de snelste op de 3 zeemijlen.

Koen Rengers uit Winsum heeft gisteren met succes deelgenomen aan de marathon verbonden aan de Devils Trail rond Nijmegen. Deze marathon met start en finish in Berg en Dal is een uitdagende tocht met 650 hoogtemeters door de prachtige natuurgebieden rond Nijmegen, waaronder de Duivelsberg op de N70 natuurroute. het Holthurnsche hof, de Mookerheide en de Sint Jansberg. Koen eindigde in een veld van 62 mannen met een tijd van 5.04.42 uur als 44e.