Wedstrijdagenda

Er kunnen wijzigingen in de wedstrijden zijn opgetreden,
controleer daarom altijd eerst de website van de wedstrijd.

Datum Locatie Wedstrijd Aanvang
2024-04-20 DOKKUM Bonifatiusloop 12:45
2024-04-20 SNEEK De Potten parkrun 09:00
2024-04-20 LEEUWARDEN Groene Ster parkrun 09:00
2024-04-20 NIEUWLEUSEN LIV Halve Marathon van Nieuwleusen 10:30
2024-04-20 GRONINGEN Stadspark parkrun 09:00
2024-04-20 DE BULT/STEENWIJK Woldbergtrail 10.00
2024-04-20 HOOGEVEEN Zuiderpark parkrun 09:00
2024-04-20 GRONINGEN Zwemloop Groningen (500/1000 meter zwemmen) 15:30

Willem Hofman uit Winsum heeft gisteren met succes deelgenomen aan de Leiden Marathon.

De Leiden Marathon bestaat uit de afstanden 42.195, 21.097, 10 en 5 kilometer. De hele marathon behoort met totaal 735 finishers tot de kleinere in Nederland. De route voerde de deelnemers vanuit het centrum van Leiden via Zoeterwoude, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn, Hoogmade en Roelofarendsveen weer terug naar Leiden. Het benauwde, warme weer leverde de lopers de nodige problemen op.

Willem Hofman startte bij de mannen 40 plus en kwam halverwege door in 1.52.51 uur. Door het warme weer moest hij zijn tempo in de tweede helft van de race naar beneden bijstellen. Hij finishte in zijn vijfde marathon binnen de 4 uur in een naar de omstandigheden keurige tijd van 3.58.25 uur als 83e in een veld van 165 lopers.

Willem: "ik ben voor vandaag tevreden met mijn tijd. De benen voelden goed. Het was raar weer. Uit de wind was het warm en klam, maar in de polder had je soms ook kilometerslang de wind tegen. Ik kwam na 34 kilometer wat in de problemen. Daarna getracht te koersen onder de 4 uur en dat is gelukt. Het was een super leuke en fantastisch georganiseerde marathon".

Lees hieronder het uitgebreide verslag met foto`s.

Verslag Leiden Marathon 2019

Na een winter met wat minder hardloopkilometers dan in voorgaande jaren, had ik in maart besloten dit voorjaar toch nog een marathon te lopen. Voor een april marathon was de voorbereidingstijd uiteraard te kort. Het vizier ging dus op de maand mei en, na de Lauwersmeermarathon te hebben overwogen, viel de keuze uiteindelijk op Leiden. De Leiden Marathon is qua deelnemersaantal de vijfde marathon van Nederland met doorgaans tussen de 700 en 800 deelnemers. Toen ik me er verder in verdiepte, las ik heel veel positieve verhalen over de route, de organisatie en de publieke belangstelling. En Leiden zelf met zijn historische binnenstad leek me ook zeker een bezoek waard. Kortom, op zondag 19 mei zou Leiden het decor vormen voor mijn vijfde marathon.

In april heb ik het aantal trainingsuren fors opgevoerd en zowel tijdens de Oranjerun op Koningsdag als de Ronde van Oranjewoud merkte ik dat de vorm snel beter werd. En dus reisde ik op zaterdag vol goede moed met mijn gezin af naar de Sleutelstad. En terwijl de maand mei tot nu toe fris was verlopen, scheen de zon op zaterdag uitbundig en was het behoorlijk warm. In de binnenstad was het dan ook een drukte van belang. De vele waterwegen werden druk bevaren en daarnaast waren er veel wandelaars te zien die alle hardlooproutes van de zondag al een dag eerder wandelend konden afleggen.

Op zondagochtend bracht ik in alle vroegte twee bidons naar het inzamelpunt naast de Pieterskerk, zodat ik onderweg bij het 10 en het 20 kilometer punt mijn eigen sportdrank bij de verzorgingspost kon oppikken. Het hele weekend viel me op hoe goed de marathon organisatorisch in elkaar stak. Een groot compliment voor Mister Leiden Marathon Tjeerd Scheffer en zijn team van liefst 1.100 vrijwilligers! Even voor elf uur meldde ik me in startvak B en was het wachten op het startschot. Onder een gesloten wolkendek was het bij de start een graad of 17. Na de start liep de route in zuidelijke richting en al na 3 km liepen we Leiden uit en waren we onderweg naar Zoeterwoude-Dorp, het eerste van 10 dorpen welke we in het Groene Hart zouden aan doen. Deze 10 dorpen strijden jaarlijks onderling om de Bartlehiem Bokaal, welke wordt uitgereikt aan het dorp dat het gekst is uitgedost en waar de lopers, die gezamenlijk de jury vormen, zich het meest gesteund voelden. De dorpenstrijd zorgt ervoor dat de lopers gemiddeld genomen elke 3 a 4 kilometer tussen het feestgedruis door lopen.

In het polderlandschap valt al snel op dat er toch een stevige noordenwind staat. Dat betekent hoofdzakelijk wind tegen tijdens de eerste helft van de route. Eigenlijk al vanaf de eerste kilometer haal ik mijn geplande tempo van 5.10 per kilometer niet. Elke kilometer verlies ik een seconde of tien, maar ik berust in de situatie. Het heeft tijdens een marathon geen enkele zin om al in het eerste kwart te forceren. Na 11 km steek ik bij Zoeterwoude-Rijndijk de Oude Rijn over via een pontonbrug die de genie van de Koninklijke Landmacht jaarlijks speciaal voor de marathon aanlegt. De halve marathonlopers slaan direct na de brug linksaf terug naar Leiderdorp en Leiden, de marathonlopers mogen rechtsaf richting Koudekerk aan de Rijn. Deze vier kilometer langs het water loop ik heerlijk in de luwte, en ondanks het iets te lage tempo voelt het helemaal goed. Vervolgens moet er vijf kilometer tegen de wind in worden gelopen naar Hoogmade. Ook hier op de brug over de Kromme Does is het erg druk en gezellig. Bij het verlaten van Hoogmade wordt het 21,1 kilometer punt bereikt. De route loopt verder langs de A4 richting Roelofarendsveen. Na het buffelen tegen de wind in, kom ik weer prima in mijn ritme. Vanaf kilometer 28 voert de route in westelijke richting op hooggelegen dijken terug richting Leiden. Een stevige zijwind hindert de lopers, maar warm is het daardoor gelukkig niet meer. Na 32 kilometer kom ik aan in Oud Ade, meervoudig winnaar van de Bartlehiem Bokaal. Het dorpje kiest jaarlijks een thema en dit jaar is Oud Ade omgedoopt tot Copa CabAde. Overal zand, palmbomen en tropisch uitgedoste toeschouwers: het dak gaat er ook dit jaar weer af!

Na Oud Ade is het dan weer even wennen om alleen door de polder te zwoegen. De benen voelen nog steeds goed, maar het tempo zakt naar 5.50 per kilometer. Mijn maag is wel klaar met de gelletjes en het vele water. Bij kilometer 34 moet ik dan ook een wandelpauze inlassen, het is niet anders. De rust keert weer in mijn lijf en dus kan er weer verder gerend worden. Vanaf kilometer 37 komen de lopers definitief terug in de bebouwde kom, eerst van Leiderdorp en daarna van Leiden zelf. Om me heen zie ik dat ik gelukkig niet de enige loper ben die het zwaar heeft. Na een lang stuk langs diverse singels, doemt na ruim 41 kilometer dan eindelijk de 17-eeuwse Morspoort op. Hier moet ik over het klapbruggetje, langs het kanon en onder de poort door. En dan begint direct Victory Lane, eerst met stampvolle terrassen, later met rijen dik publiek op de Boommarkt, de Aalmarkt en tot slot de Vismarkt, waar de finishboog is opgetrokken naast het stadhuis. De klok stopt voor mij op 3.58.25, goed voor een 335e plaats in een veld van 735 finishers. Ik ontvang direct een werkelijk prachtige medaille met daarin een afbeelding van geboren Leidenaar Rembrandt, dit ter ere van zijn 350e sterfjaar. Al met al overheerst een uiterst positief gevoel. Met een prachtige route deels door een fraaie stad en deels door rustieke landschappen, blijkt de Leiden Marathon een echte aanrader!

 

Sponsoren

Foto's

  • Bekijk alle foto's

    Geen feed gevonden

    Facebook