Wedstrijdagenda

Er kunnen wijzigingen in de wedstrijden zijn opgetreden,
controleer daarom altijd eerst de website van de wedstrijd.

Datum Locatie Wedstrijd Aanvang
2022-08-09 DIEVER Brinkloop 6 19:30
2022-08-10 OUDEHASKE 10 van het Nannewiid 19.15
2022-08-12 JEMGUM (D) Jemgumer Muggenmarktlauf 18.30
2022-08-13 OUDE WILLEM (AFGELAST!) 3e Hoeve aan den Wegloop 10.00
2022-08-14 VLIELAND Halve Marathon Vlieland 12:30
2022-08-16 DIEVER Brinkloop 7 19.30
2022-08-17 STAPHORST De 4 Mijl van Staphorst 19.00
2022-08-17 LEEUWARDEN Mohammed Farmani Avondloop 19.30

De Berenloop Marathon op Terschelling is voor de atleten een echte uitdaging en wordt als zwaar omschreven. De route omvat het gehele eiland: van West naar de Boschplaat, door de polder, de duinen, over het strand met start en finish onder de Brandaris. Ongeveer zeven duizend deelnemers stonden het afgelopen weekend aan de start van de diverse afstanden. Het was gisteren goed loopweer.

Op de marathon finishten 442 deelnemers waaronder drie Artemissers. Willem Hofman uit Winsum liep een goede wedstrijd en passeerde als 19e bij de mannen 40-plus de eindstreep na 3.49.38 uur. Met deze tijd verbeterde hij zijn pr op deze afstand met 4.09 minuten. Gefeliciteerd! Plaatsgenoot en zus Elizabeth: `Het was zwaar maar ik ben heel blij dat ik het gehaald heb`, liep na 4.44.09 uur onder het finisdoek door. Hiermee verbeterde ze haar oude toptijd op de klassieke hardloopafstand met 10.11 minuten. Gefeliciteerd! De derde Artemisser, Peter van Ooijen uit Warfhuizen, voltooide zijn eerste marathon onder de vlag van Artemis. Hij had het heel moeilijk onderweg. `Opgejaagd` door de bezemwagen werd er voor hem met alle respect als 24e bij de recreanten mannen 60-plus een tijd van 4.56.10 uur genoteerd.

Ab Slagter uit Uithuizermeeden startte op de halve marathon. Zijn 1.56.09 uur betekende een 58e plaats bij de mannen 50-plus.

Het Berenloop-weekend was zaterdag al begonnen met een 10 en een 5 kilometer wedstrijd. Op de 10 kilometer leverde Miranda Vink uit Winsum, op de weg terug, een keurige prestatie. In een veld met 196 deelneemsters behaalde zij met een tijd van 50.29 uur een negende plaats. Ab Slagter legde de 5 kilometer af in 24,38 minuten. Hij werd hiermee tiende bij de mannen 50-plus.

VERSLAG    Willem Hofman

In het eerste weekend van november vindt op Terschelling traditioneel de Berenloop plaats, dit jaar alweer de 23e editie. Op zaterdag wordt afgetrapt met de Kleintje Berenloop met keuze uit een parcours van 5 of 10 km rondom West-Terschelling. Op zondag volgen dan de halve en de hele marathon met start en finish aan de voet van de Brandaris. Ook dit jaar trokken weer duizenden hardloopliefhebbers met hun supporters naar het Waddeneiland. Vooraf werd toch wel de nodige regen en wind voorspeld, wat met name voor de langere afstanden een bepalende factor kan zijn. Uiteindelijk viel het alleszins mee, de wind nam in de loop van de middag af en vrijwel alle lopers kwamen droog over.

Op zaterdag waren twee Artemissers actief tijdens de Kleintje Berenloop. Miranda Vink koos voor de 10 km en finishte in 50 minuut 29 als 9e bij de vrouwen 40. Ab Slagter liep de 5 km als warming up voor de zondag en was 24 minuten 38 onderweg, goed voor een 10e plaats bij de mannen 50.

Op zondag werd om twaalf uur gestart voor de halve marathon, de populairste afstand met ruim 3.500 deelnemers. De route voert vanuit West-Terschelling langs diverse dorpen. Het keerpunt ligt bij Formerum waarna koers wordt gezet richting Midsland aan Zee. Vanaf daar mogen de deelnemers het strand op voor 2,5 kilometer door het mulle zand. Bij West aan Zee komt men weer van het strand af en volgt nog 6 kilometer vals plat door het bos terug naar de Brandaris. Ab Slagter voltooide het parcours in 1.56.09, waarmee hij beslag legde op de 58e plaats bij de mannen 50.

De deelnemers aan de hele marathon krijgen nog een prachtig extra stuk van het eiland voorgeschoteld. Na Formerum loopt men via Hoorn naar het laatste dorp, Oosterend, om vervolgens een lus over natuurgebied de Boschplaat te maken, waarna via een golvend duin- en heidegebied het Hoornse Bos en het Formerumer Bos worden aangedaan. Vervolgens sluit de route weer aan op het halve marathon parcours. Kortom, ook hier de strandpassage en de laatste zes afmattende kilometers terug naar de finish. Artemis kende op de hele marathon drie vertegenwoordigers. Willem Hofman wist zijn PR van vorig jaar op Terschelling aan te scherpen met 4 minuten en 9 seconden tot 3.49.38, goed voor een 19e plaats bij de mannen 40 wedstrijdlopers. Zijn zus Elizabeth verbeterde met een tijd van 4.44.09 haar in Hamburg gelopen PR met liefst 10 minuten en 11 seconden. Haar klassering was een 28e plaats bij de vrouwen 40 recreanten. Peter van Ooijen uit Warfhuizen liep zijn eerste marathon onder de vlag van Artemis en kwam na 4.56.10 over de finish. Het leverde hem een 24e plaats bij de mannen 60 recreanten op. Van de in totaal 442 finishers was Olfert Molenhuis de sterkste in een zeer snelle tijd van 2.28.59. Titelverdedigster Marjan Helmantel-Oostinga was met 3.07.19 afgetekend de snelste vrouw.

Elizabeth: "Voor mij was de Berenloop een revanche voor het uitstappen in de Rotterdam Marathon eerder dit jaar. Onderweg ging het niet vanzelf. Maagklachten brachten me uit het ritme en op de Boschplaat schoot het me in de kuit. De beste optie was afwisselend rennen en wandelen, waarbij de tijdslimiet van 5 uur in het oog moest worden gehouden. In de laatste 10 km heb ik op het strand en onderweg naar het bos wel enorm genoten van de zonsondergang. In de laatste 500 meter kreeg ik ook een enorme boost van het publiek wat helemaal uit zijn dak ging. Het laatste stukje over de rode loper was voor mij een mooie afsluiter van het lopen van marathons." Willem: "Ondanks dat ik snelle kilometertijden neerzette, kwam ik het eerste uur maar moeilijk in een vast ritme. Toen ik na 15 km de Boschplaat opliep, waar het parcours begint te glooien, ging het juist steeds beter lopen. Daarna kreeg ik al snel in de gaten dat ik goede benen had en dat een mooie tijd tot de mogelijkheden behoorde. Na 30 kilometer had ik pas een minuutje voorsprong op een jaar eerder, maar dit keer kon ik een vlakker schema aanhouden. Nog meer dan het strand zelf, zijn de beide strandovergangen echte "ritmebrekers". Na de laatste overgang had ik gelukkig direct een tempo te pakken waarvan ik het gevoel had dat ik het tot de finish kon volhouden. Als je uit het bos West-Terschelling weer binnenkomt en direct de boog van de laatste kilometer voor je ziet, dan is alle vermoeidheid op slag vergeten. Van de laatste honderden meters heb ik enorm kunnen genieten van de entourage."

 

Sponsoren

Foto's

  • Bekijk alle foto's

    Geen feed gevonden

    Facebook