Gonny Houtman uit Winsum is gisteren in Vries op de 10 kilometer bij de vrouwen 60-plus als derde geëindigd. 

De VOV run in Vries was de voorlaatste loop in een serie van negen wedstrijden van het Rabocup Assen Noord-Drenthe Loopcircuit 2019. De plaatselijke organisatie  had in en rondom Vries een ronde van 5 kilometer uitgezet. Met totaal 250 deelnemers op de 5 en de 10 kilometer en de diverse jeugdlopen kende de run een goede bezetting. Het was voor de lopers prima loopweer: droog en weinig wind. Op de 10 kilomete over twee ronden gingen 105 deelnemers van start, waaronder Simone Binnema uit Eenrum en Gonny Houtman. 

Beide Artemis-vrouwen hadden in Vries niet hun beste dag. Simone miste de kracht om vol uit te gaan en finishte na 47.21 minuten als zesde bij de vrouwen 50-plus. Gonny, gehinderd door gekneusde ribben na een valpartij tijdens de training, miste snelheid. Ze behaalde desondanks een derde plaats bij de vrouwen 60-plus in een voor haar doen matige tijd van 54.08 minuten. Haar achterstand op de nummers een en twee in haar leeftijdscategorie bedroeg respectievelijk 5.44 en 2.09 minuten.

De 10 kilometer bij de mannen-overall werd voor het derde jaar op rij gewonnen door Artemis-trainer Ben Stellingwerf uit Bedum in 33.13 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar de Duitse Johanna Lorenz uit Groningen in 39.21 minuten.

De run, ondersteund door de vakbekwame microfonist Harm Noor uit Stadskanaal, kende een prima organisatie. De negende en laatste wedstrijd van het circuit wordt op zaterdag 30 november gehouden in het Drentse Zeijen. Na afloop hiervan zullen ook de diverse eindklassementen worden bekend gemaakt. De foto`s zijn van de fam. Borgman.

Zaterdag werd voor de derde keer een Devil`s Trail op Schiermonnikoog georganiseerd. Bij een dergelijke trail moet men denken aan een veelal loodzwaar parcours over ongebaande paden door prachtige natuurgebieden waarbij de tijd van minder belang is en waarbij vooral het genieten voorop staat. En op Schiermonnikoog is men met de zee, het strand, de bossen, de duinen, de kwelder, de dijken, de wind en soms een beetje regen op het juiste adres. Met toestemming van onder andere natuurmonumenten werd er op plaatsen gelopen waar men normaal geen toegang heeft. Met name het kweldergedeelte van het parcours was erg nat, modderig en glad. Dit leverde de deelnemers de nodige problemen op.

Met 336 finishers op de 15 kilometer en 130 op de 30 kilometer was de organisatie tevreden. Harmjan Postmus uit Vierhuizen stond samen met zijn zoon Sander aan de start van de 15 kilometer. Harmjan noteerde na een extra rondje om de Berkenplas een tijd van 1.42.55 uur. Hij werd hiermee 89e bij de mannen in een veld van 167 deelnemers. Aleida Groothoff uit Winsum bond de strijd aan op de 30 kilometer. En dat ging haar goed af. In een veld van 31 deelneemsters finishte ze als elfde na 3.15.11 uur.  "Een prachtige route met een uitstekende organisatie", aldus de enthousiaste Aleida en Harmjan. Meer foto`s volgen.

2013grotewedstrijdHierbij een overzicht per 11 november 2019 van Artemisleden die in 2019/2020 meedoen aan een en of meer (inter)nationale wedstrijden. Zondag 17 november Nijmegen 15 km: Marnix van den Brink, Koos Durenkamp, René Hartlief en Miranda Vink?. Zondag 1 december Sorrento-Positano (I) 54 km: Arjen Kwint. Zaterdag 14 december Ameland 21.1 km: Rene Hartlief en Peter van Ooijen. 10 km: Harmjan Postmus.. Zondag 2 februari  2020 Roden 42.195 km: Janneke Cazemier. Zondag 9 februari Schoorl NK 10 km: Koos Durenkamp; 21.1 km: Janneke Cazemier. Zaterdag 7 maart Haren 21.1 km: Wim Ammeraal, Roelof Eltingh en Harry Hammenga. Zondag 8 maart Den Haag 21.1 km: Han Korhorn. Zaterdag 28 maart Schiermonnikoog 16.1 km: Wim Ammeraal, Simone Binnema, René Hartlief, Gonny Houtman, Peter van Ooijen, Ab Slagter, Jaap Smith en Jan Vos. 10 km: Jissy Clevering, Koos Durenkamp, Claudia van der Muil, Wim van der Poel en Miranda Vink. Zondag 19 april Enschede 42.195 km: Harry Hammenga. Sta je er niet bij of loop je elders dan graag een berichtje naar email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Janneke Cazemier uit Warffum heeft gisteren deelgenomen aan een halve marathon, onderdeel van de kleinschalige Hoornse Bulten Marathon rondom Gieten georganiseerd door de Drents Friese Woldrunners. Zij legde haar drie ronden van 7 kilometer af in 2.33.56 uur.

 Lees hieronder haar verslag.

Hoornse Bulten Marathon Gieten                          Janneke Cazemier
Woensdagochtend, 6 november, om kwart over acht afgereisd naar Gieten, voor een kleinschalige loopje, waar je maximaal de marathonafstand kan lopen en minder mag altijd.
De Drents-Friese Wold Runners organiseerde de marathon, waar Sjoerd Slaaf en Ronald Kwint de organisatie in handen hebben, zij organiseren gedurende het jaar diverse malen per maand kleinschalige marathons in Groningen, Drenthe en op de Friese grens. Hier leek abrupt een einde aan te komen half maart dit jaar, Sjoerd, zelf inmiddels al 1001 marathons gelopen, kreeg te horen dat hij prostaat kanker heeft met uitzaaiingen in de botten. Daarmee kwam er een einde aan Sjoerd zijn loop carrière en aan de vele marathons die zij organiseerden, althans zo leek het.. Na vele ziekenhuis bezoeken en behandelingen, bestralingen en chemo is zijn ziekte nu in rust.

De Berenloop Marathon op Terschelling is voor de atleten een echte uitdaging en wordt als zwaar omschreven. De route omvat het gehele eiland: van West naar de Boschplaat, door de polder, de duinen, over het strand met start en finish onder de Brandaris. Ongeveer zeven duizend deelnemers stonden het afgelopen weekend aan de start van de diverse afstanden. Het was gisteren goed loopweer.

Op de marathon finishten 442 deelnemers waaronder drie Artemissers. Willem Hofman uit Winsum liep een goede wedstrijd en passeerde als 19e bij de mannen 40-plus de eindstreep na 3.49.38 uur. Met deze tijd verbeterde hij zijn pr op deze afstand met 4.09 minuten. Gefeliciteerd! Plaatsgenoot en zus Elizabeth: `Het was zwaar maar ik ben heel blij dat ik het gehaald heb`, liep na 4.44.09 uur onder het finisdoek door. Hiermee verbeterde ze haar oude toptijd op de klassieke hardloopafstand met 10.11 minuten. Gefeliciteerd! De derde Artemisser, Peter van Ooijen uit Warfhuizen, voltooide zijn eerste marathon onder de vlag van Artemis. Hij had het heel moeilijk onderweg. `Opgejaagd` door de bezemwagen werd er voor hem met alle respect als 24e bij de recreanten mannen 60-plus een tijd van 4.56.10 uur genoteerd.

Ab Slagter uit Uithuizermeeden startte op de halve marathon. Zijn 1.56.09 uur betekende een 58e plaats bij de mannen 50-plus.

Het Berenloop-weekend was zaterdag al begonnen met een 10 en een 5 kilometer wedstrijd. Op de 10 kilometer leverde Miranda Vink uit Winsum, op de weg terug, een keurige prestatie. In een veld met 196 deelneemsters behaalde zij met een tijd van 50.29 uur een negende plaats. Ab Slagter legde de 5 kilometer af in 24,38 minuten. Hij werd hiermee tiende bij de mannen 50-plus.

VERSLAG    Willem Hofman

In het eerste weekend van november vindt op Terschelling traditioneel de Berenloop plaats, dit jaar alweer de 23e editie. Op zaterdag wordt afgetrapt met de Kleintje Berenloop met keuze uit een parcours van 5 of 10 km rondom West-Terschelling. Op zondag volgen dan de halve en de hele marathon met start en finish aan de voet van de Brandaris. Ook dit jaar trokken weer duizenden hardloopliefhebbers met hun supporters naar het Waddeneiland. Vooraf werd toch wel de nodige regen en wind voorspeld, wat met name voor de langere afstanden een bepalende factor kan zijn. Uiteindelijk viel het alleszins mee, de wind nam in de loop van de middag af en vrijwel alle lopers kwamen droog over.

Op zaterdag waren twee Artemissers actief tijdens de Kleintje Berenloop. Miranda Vink koos voor de 10 km en finishte in 50 minuut 29 als 9e bij de vrouwen 40. Ab Slagter liep de 5 km als warming up voor de zondag en was 24 minuten 38 onderweg, goed voor een 10e plaats bij de mannen 50.

De Winsumer Koos Durenkamp leverde afgelopen zaterdag in de Plantsoenloop een prima prestatie met een derde plaats op de 4 kilometer bij de Mannen 55-plus.

Het in prachtige herfstkleuren getooide Noorderplantsoen in Groningen vormde het decor van de 62e editie van de Plantsoenloop. Op de diverse afstanden stonden ongeveer 3000 deelnemers, waaronder veel scholieren, aan de start. Het door de regen veroorzaakte gladde parcours omvatte een rondje van twee kilometer over heuvelachtig terrein. 

De afvaardiging van Artemis bestond uit slechts vier deelnemers. Op de 8 kilometer (vier ronden) werd Ricardo Damminga uit Baflo 26e bij de mannen senioren in 34.59 minuten.  Plaatsgenoot Rene Hartlief finishte als 17e bij de mannen 35-plus in 36.39 minuten. 

Op de 4 kilometer (twee ronden) behaalde de 75-jarige Koos Durenkamp een keurige derde plaats bij de Mannen 55-plus in 20.03 minuten. Jeannet Bakema uit Loppersum, uiterst links op de foto in een rugby-outfit, noteerde een tijd van 27.50 minuten en werd hiermee negende bij de vrouwen 55-plus.

Tijdens de gisteravond gehouden vlot verlopen algemene ledenvergadering in café J & A is een viertal leden gehuldigd. Gonny Houtman uit Winsum werd voor de 20e keer clubkampioen bij de vrouwen. Johan Vonck uit Garnwerd viel deze eer te beurt bij de mannen. Arjan Hegge uit Winsum was de beste runner-up. Runner-up is degene die in een seizoen de meeste vorderingen heeft gemaakt. De Klaas Damstra bokaal, bedoeld voor een vrijwilliger van de vereniging, ging naar Harmjan Postmus uit Vierhuizen. Harmjan organiseert al veertien jaar met succes het trainingsweekend op Schiermonnikoog. De foto is van Anja Schaaphok.

Gonny Houtman uit Winsum heeft gistermiddag in een zonnig maar fris Delfzijl de Zeemijlenloop over zes zeemijlen (11.112 kilometer) bij de vrouwen 60-plus gewonnen. 

De achtste editie van deze loop, georganiseerd door de a.v. Fivelstreek, trok met totaal ongeveer 900 lopers en wandelaars minder deelnemers dan voorgaande jaren. Deze deelnemers, waaronder slechts 71 wedstrijdlopers, waarvan maar 17 vrouwen, moesten twee ronden vanaf de start op de atletiekbaan afleggen. Ze liepen door de binnenstad, langs de haven, tegen de wind in over een stukje zeedijk en terug naar de finish op de atletiekbaan van het sportpark Centrum.

Artemis telde op de zes zeemijlen acht deelnemers. Hiervan was Ricardo Damminga uit Baflo met een tijd van 47.04 minuten terug te vinden op de zesde plaats bij de mannen senioren. In de leeftijdscategorie mannen 50-plus streden vier Artemissers. Wim Ammeraal uit Leens, Erwin Vos uit Uithuizen, Han Korhorn uit Kloosterburen en Ab Slagter uit Uithuizermeeden klasseerden zich respectievelijk als 10e, 12e, 15e en 16e. Hun tijden waren respectievelijk 51.34 minuten, 52.33 minuten, 54.50 minuten en 56.00 minuten. Bij de mannen 60-plus eindigde John Walker uit Uithuizen met een tijd van 54.52 minuten als zesde.

Bij de vrouwen 60-plus liep Gonny Houtman onbedreigd naar de winst in 55.34 minuten. Ze heeft deze loop bij de vrouwen 60-plus inmiddels vijf keer gewonnen. Haar voorsprong op de nummer twee bedroeg 3.24 minuten. Plaatsgenoot Grietje Dijkmans werd bij de vrouwen 50-plus net als vorig jaar vijfde in 1.06.35 uur. 

Op de 3 zeemijlen (5.556 kilometer) noteerde Jaap Smit uit Baflo een tijd van 24.24 minuten, goed voor een 13e plaats in een veld van 131 mannen. Roelof Eltingh uit Warffum finishte na 29.32 minuten. Voor Anna de Munck uit Winsum werd een tijd van 32.41 minuten geklokt.

De wedstrijd bij de mannen werd in een nieuw parcoursrecord gewonnen door Geart Jorritsma uit Sneek in 35.14 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar Lisanne Langerijs uit het Duitse Schoningsdorf in 44.24 minuten. Artemis-trainer Ben Stellingwerf uit Bedum was net als vorig jaar in precies dezelfde tijd van 17.51 minuten verreweg de snelste op de drie zeemijlen.

 

Naast de marathon werd er gisteren in Amsterdam ook een halve marathon georganiseerd. Op deze afstand finishten totaal 14.731 deelnemers, waaronder Jikke Amesz uit Baflo. Jikke noteerde in haar eerste halve marathon onder de vlag van Artemis een tijd van 2.19.38 uur. Dit leverde haar bij de vrouwen recreanten in een veld van 5951 deelneemsters een 4350e plaats op.

Met een tweede en derde plaats op de 10 kilometer bij de vrouwen 50 plus voor respectievelijk Simone Binnema uit Eenrum en Gonny Houtman uit Winsum kwam Artemis zaterdagmiddag in de Ekensteinloop bij Appingedam weer goed voor de dag.

De Ekensteinloop was de zesde en laatste wedstrijd van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit 2019. Er stonden totaal 181 deelnemers aan de start. Op het in prachtige herfstkleuren getooide landgoed Ekenstein was een ronde van vijf kilometer uitgezet. De wedstrijdlopers liepen twee ronden. De recreanten legden een ronde af. Het geaccidenteerde parcours met gedeeltelijk onverharde en glibberige paden en het nodige bochtenwerk maakte het de deelnemers niet gemakkelijk..

Op de 10 kilometer gingen onder aangename weersomstandigheden bijna honderd deelnemers, waaronder acht Artemissers, van start. Podiumplaatsen bij de vrouwen 50 plus waren er voor Simone Binnema, tweede in 45.22 minuten en Gonny Houtman derde in 49.50 minuten. De winst in deze categorie ging naar Christien Koning uit Groningen in 43.42 minuten. Jeannet Bakema uit Loppersum, eveneens uitkomend bij de vrouwen 50 plus, finishte als tiende in 1.01.13 uur.

De snelste Artemisser was Ricardo Damminga uit Baflo. Hij werd met een tijd van 42.34 minuten achtste bij de mannen senioren. Bij de mannen 50 plus scoorden Wim Ammeraal uit Leens, Jan Vos uit Uithuizen, op de weg terug en Ab Slagter uit Uithuizermeeden respectievelijk een 13e, 15e en 17e plaats. Hun tijden waren respectievelijk 45.50, 47.21 en 47.57 minuten. Op de 5 kilometer eindigde Jaap Smith uit Baflo, eveneens op de weg terug, als zesde in een veld van 72 deelnemers in een nette tijd van 22.48 minuten. De 10 kilometer bij de mannen werd gewonnen door Gerard Vos uit Appingedam in 34.55 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar de Bedumse Annemarije Souer in 42.43 minuten.

In het Schathoes op het landgoed vond na afloop de uitreiking van de dagprijzen en die van de eindklassementen per categorie en de overall-klassementen plaats. Om hiervoor in aanmerking te komen moest, een uitzondering bij de vrouwen 50 plus daargelaten, aan tenminste vijf van de zes wedstrijden zijn deelgenomen. Het aantal per wedstrijd behaalde punten gaf hierbij de doorslag. Het eindklassement bij de vrouwen 50 plus werd bepaald door Simone. Met drie zeges en twee tweede plaatsen en totaal 165 punten was ze onbedreigd de beste. Lineke Ham uit Warffum werd tweede met 96 punten. De derde plaats was voor Gonny met na slechts vier wedstrijden waarin een tweede en drie derde plaatsen werden behaald, een totaal van 108 punten. Voor de eindklassementen overall bij de vrouwen en de mannen telden het totaal aantal behaalde punten na vijf wedstrijden. Simone bleek opnieuw met 165 punten de beste te zijn. Blij verrast mocht ze de wisselbokaal, in 2010 voor het eerst gewonnen door Gonny, in ontvangst nemen. Overall winnaar bij de mannen werd Karel Edens uit Groningen, uitkomend in de mannen 60 plus categorie, met 166 punten. Voor Ricardo restte in het eindklassement bij de mannen senioren de ondankbare vierde plaats.

Namens het bestuur van het loopcircuit bedankte Abe Kampen na de prijsuitreikng de deelnemers, de sponsors, de onmisbare vrijwilligers, de tijdwaarnemers, de fotografen, de EHBO en de betrokken organisaties. Een speciaal woord van dank ging naar speaker Jan Kooistra, zijn vrouw Jozefien voor de uitstekende verzorging en hun zoon Christian voor het geluid. Jan Kooistra deelde daarna in een emotioneel betoog mee dat hij en zijn vrouw, na zeventien jaar met veel plezier de wedstrijden in Groningen te hebben verzorgd, er door een slopende ziekte noodgedwongen mee moeten stoppen. 

Foto's Ekensteinloop van Herman Rinket

 

Op de Schotse Highlands werd gisteren een kleinschalige marathon, de Dramathon, georganiseerd. Onder de 367 gefinishte deelnemers bevond zich ook een aantal landgenoten, waaronder Herman Haan uit Leens. Hij legde zijn 28e en mooiste marathon over grotendeels onverharde paden langs kastelen, distilleerderijen en onstuimige rivieren als 336e af in 5.43.22 uur. Oud-Artemislid Tini Visker uit Gieten finishte als 197e na 4.34.25 uur. Gastloper Jelger Visser uit Groningen kwam als 159e binnen na 4.24.59 uur.

Na vorige week 60 kilometer te hebben gelopen in en rond Berg en Dal koos Gerik Mik uit Sint Annen gisteren voor de dubbele afstand vanuit Rolde. Hij legde onder prima weersomstandigheden de 120 kilometer, nagenoeg volledig door de prachtige natuurgebieden rond Rolde, af in 17.34.00 uur.

De Winsumers Gea Meulema, Hilde Broekhuizen en Koos Durenkamp startten op de 17 kilometer trail. Hoewel de meningen over de zwaarte van het parcours over onverharde paden door het prachtige Balloerveld verdeeld waren, werden er goede resultaten behaald. Gea en een verkouden en met zware benen lopende Hilda noteerden een tijd van respectievelijk 1.32.13 en 1.32.39 uur, goed voor een vijfde en een zevende plaats in een veld van 75 vrouwen. Koos Kwam binnen als 34e bij de mannen in 1.36.11 uur. Koos: `Ik vond het zwaar maar het is me goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar. Alle lof voor de organisatie. Opvallend was dat de tijdwaarneming plaats vond middels scanning bij de start en de finish`.

Gerik Mik uit Sint Annen stond afgelopen zaterdag aan de start van de laatste editie van de ruim 60 kilometer lange Ultra Herfstloop in de mooie omgeving van Berg en Dal. De organisatie, de s.v. de Lat, stopt er mee vanwege een vrijwilligerstekort. De natuurgebieden Duivelsberg, het Hengstdal, het Nederrijk, de Sint Jansberg, de Mookerheide, boswachterij Groesbeek en de Heumense Schans maakten deel uit van het parcours met onderweg prachtige vergezichten en mooie doorkijkjes. In de route met zelfs een uitstapje naar Duitsland zaten veel onverharde paden voorzien van pittige klimmen. Gerik finishte na 8.45.24 uur als 44e bij de mannen/vrouwen. Gerik: `Een mooie loopdag in een prachtig gebied. Een prima voorbereiding voor mijn deelname op 2 en 3 november aan de Bromo Tengger Semeru Ultra Run op Java (Indonesie) over 100 mijl (160,9 kilometer)`.

Han Korhorn uit Kloosterburen heeft gisteren met succes deelgenomen aan de stadsmarathon in de Duitse domstad Keulen. Op deze marathon gingen totaal 6300 deelnemers, waaronder duizend buitenlanders, van start. Het parcours omvatte een aantal lussen door de stad over en langs de Rijn en langs momentale gebouwen met als centraal punt de Keulner Dom. Han finishte in zijn 17e marathon na 4.00.25 uur als 85e bij de mannen 55 plus. Han: `Ons hotel bevond zich vlak bij de start/finish. Bij de start was het 16 graden. Het eerste gedeelte van de wedstrijd verliep prima. Rond het middaguur brak de zon door, waardoor de temperatuur tot de finish opliep tot 23 graden. In het tweede gedeelte van de race moesten twee tunneltjes worden genomen en omhoog ging het niet zo lekker meer. Zoals het de Duitsers betaamt  was de organisatie vlekkeloos. Muziekgezelschappen langs het parcours verhoogden de sfeer. Na de finish was er een uitgebreide keuze in eten en drinken, zoals alcoholvrij bier, sportdrank, cola, fruit en brood. Dit had ik nog nooit gezien. Alle gefinishte deelnemers ontvingen als herinnering een houten medaille. Een marathon om met plezier op terug te kijken`.

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. 6 minuten is daarbij de cruciale tijd. Voor professionele hulpverleners is het vaak lastig om zo snel bij een slachtoffer te zijn. Als burgerhulpverlener start jij in die kritieke minuten de eerste hulp op.
Hoe? Je leert het in een korte en praktische training.​​​
De cursus was in zeer korte tijd uitverkocht. Men is op dit moment aan het bekijken of deze training nog een keer georganiseerd kan worden.
Meer info: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Agenda/Evenementen/help-ook-levens-redden/Paginas/default.aspx
Wil je hierover geïnformeerd worden, 
laat dan je e-mailadres achter​.​