01-schoorl-070211.jpgGroet’n uit Schoorl

Tini Visker stond voorin de bus en vinkte haar checklist met de namen van de passagiers af. Als een volleerde organisatrice dacht ze overal aan. Heeft iedereen betaald? Heeft iedereen het startbewijs bij zich? Is iedereen er? Tini was de spreekbuis van de evenementencommissie, die voor de 2e keer in successie een snoepreisje organiseerde naar de Groet uit Schoorl-run, genoemd naar de beide plaatsen waar dit hardloopevenement voor de 30e keer werd gehouden. Snoepreisje, want voor de prijs (€ 5) hoefde je het niet laten. En ook de comfortabele zit naar Schoorl was zeer plezierig. En wat wil je nog meer als je in gezelschap verkeert van een grote groep gezellige leden en supporters van Artemis. Onze jachtgodin zag het met een twinkeling in de ogen aan. Ook omdat ze wist dat de sponsoren het hardlopend volkje van Artemis goedgezind zijn. Joost Keurentjes van makelaardij Bruintjes & Keurentjes had voor de buskosten getekend. En hij had een heerlijke quiche laten bezorgen, waarop de passagiers op de terugweg werden getrakteerd. Het werd Tini zonder mokken vergeven dat er geen koffie in de bus was. De voorziening was er wel, maar de ingrediënten niet.

De uitslagen van de Groet uit Schoorl Run zijn hier te vinden. Uiteraard zijn er ook foto's gemaakt, klik hier . Lees nu ook de rest van het  verslag van Peter Modderman en bekijk de filmpjes door op lees verder te klikken!


Toen uiteindelijk Aad van der Drift om 7.01 arriveerde, vertrok de splinternieuwe Arriva-bus, inclusief toilet, naar het regenachtige Noord-Holland. De ruitenwissers van de bus werden flink op de proef gesteld, want gedurende vrijwel de gehele rit sputterde het aan één stuk. De meeste reizigers hadden hun hoofd van al dat nats afgewend en hielden een meer of minder interessante conversatie met de zij- voor of achterburen. Het weer, de tactiek, de gewenste kleding, het Artemis-tenue, het verlangen naar een marathon, de boeking van een caravan op Kornwerderzand. Al dat soort zaken passeerden in een kakofonie de revue.

En de chauffeur stuurde rustig door en doorploegde de plassen op de weg. Om kwart voor negen tufte hij Schoorl binnen. Maar dat was zó vroeg, dat de organisatoren de parkeerplaats voor de bussen nog hadden afgeschermd. Met hangen en wurgen baande de bus zich een weg naar de sporthal, waar de chauffeur de kar met moeite draaide en vervolgens de weg terugreed, totdat hij – een half uur later - de inmiddels opengegooide P-plaats bereikte.
Daar loste hij de lading, de 45 passagiers, die, ondanks de regen, in groepsformatie voor Herman Rinket gingen staan. Herman maakte vakkundig een aantal foto’s.

De Artemissers drongen even later de plaatselijke sporthal binnen om daar in het hart van het mierennest een eigen plek in te nemen. De opeenhoping van sporttassen markeerde deze eigen plek. De Artemis-home bevond zich niet ver van de stand van de Stichting World Runners. Heel mooi, want Jan en Martha en Joop en Mathilde van die club hadden onder andere een pet in de verkoop, die qua kleur precies paste bij het Artemis-shirt. En zo’n pet beschermt je – althans in het begin – tegen de regen.

Het regende nog steeds. Buiten. Binnen in het gekrioel van de hal was het droog. Toch moesten de Artemissen en de Artemisters het mierennest een keer verlaten en het startvak opzoeken. Gehuld in plastic zakken en jassen gingen ze in een lange stoet naar de startlocatie. Uiteraard wist Gerard Elsinga ondanks een “hoog” nummer door te dringen tot het allereerste startvak. Het is een beetje zijn sport. En het lukt hem vrijwel altijd.
Ik hield me aan de regels en stond – vooraan dat wel – in het tweede startvak. Nadat de eerste 1500 deelnemers waren vertrokken moest de tweede colonne, waarin Gea Meulema en ik zich bevonden, zeven minuten wachten, voordat ook deze lichting werd weggeschoten.

Voorin staan, betekent natuurlijk ook voorin starten en – als het even kan – voorin blijven lopen. Het betekende dat ik meteen een pittig, maar ook prettig tempo aanhield. Hetzelfde tempo als een in een wit hemd gestoken vrouw naast me. We liepen dan ook meteen aan de kop van een lange sliert lopers, die zich door de straten van Schoorl en Groet slingerde. De vrouw, ene Sandra Stam, groette de een na de andere toeschouwer. Logisch, want, zo vertelde ze mij, ze kwam uit Groet. Al in de straten van Groet haalde we de staart van de eerste lichting in. En in de natuur buiten Groet, moesten we vaak toeteren om de soms breeduit lopende Schoorl-gangers te passeren. Daar klonk het geluid van duizenden voeten, die zich een weg door de plassen baanden. Of beter, probeerde deze te ontwijken. Water boven en onder de lopers.

Wonderlijk genoeg had deze tegenslag geen effect op mijn ritme. Zelf verbaasde ik me er over dat ik het tempo zo goed vast kon houden. Het was immers amper twee maanden geleden dat ik een zware operatie onderging. Of zou de mededeling van de chirurg, dat de operatie zinvol is geweest en de kanker (voorlopig?) tot staan is gebracht, mij extra adrenaline hebben gegeven? Wat in ieder geval wel als voordeel werd ervaren, was het gebrek van de katheter. Ik heb een jaar met een katheter moeten lopen, met blaaskrampen, blaasontsteking, lekkages etc. tot gevolg. Tijdens de operatie heeft men mij hiervan verlost en in de plaats daarvan een tweede stoma aangebracht. Ik kan daar goed mee omgaan. Ook tijdens het hardlopen. Dat bleek wel in Schoorl. Want in de duinen (op het 15 km-punt) had ik het idee, dat het nog wel een beetje harder kon. Ik moest wel het aangename gezelschap van Sandra gedag zeggen (sorry Sandra), maar in kilometertijden van 4.30 “liep” het ook heel lekker.

In 1.38.20 kwam ik over de streep. Bezweet. Nou ja, nat. Haas Martin en gehaasde Peter de Vries waren al ruimschoots voor me gearriveerd. Martin had heerlijk gelopen, met de rem er op. In nagenoeg dezelfde tijd van 1.38 kwamen Johnny Wasser en Koos Durenkamp binnen.
Gonny baarde opzien door haar eerste plek bij de vrouwen 55+ op de 30 kilometer. Gelukkig had ze geen scheenbeenklachten meer. Dat is dus een goed uitgangspunt voor de marathons die ze dit jaar in Rome en Praag wil lopen. Harm Jan Postmus had nogal last van een rugblessure en was zo verstandig om de 30 kilometer in te wisselen voor de halve marathon. Herman Haan zou dat ook doen, maar tijdens de loop ging het zo voorspoedig, dat die extra lus van de 30 er ook wel bij kon. Wim Ammeraal ging weg op 2.50, maar kwam in 2.38 binnen! En Tini Visker dan? In de bus verklaarde ze nog dat ze de 30 kilometer niet zag zitten. Maar eenmaal op weg, bleek haar motor steeds soepeler te lopen. Gerard Elsinga moest op die afstand gaandeweg afzien. Gebrek aan trainingkilometers zorgden er voor dat de laatste kilometers een lijdensweg werden. En dan hebben we het nog niet over het drama Aad van der Drift. Hoewel het al na 15 kilometer niet meer ging, kon Aad bij 18 kilometer de knop van 21 kilometer niet vinden. Zodoende zwoegde hij lijdzaam een extra lus van 9 kilometer door de Schoorlse duinen. Maar hij klaarde de klus. Zonder te wandelen. Ook de overige Artemissers lieten met hun tijden zien, dat ze met recht tot de elitetroepen van onze jachtgodin behoren.

Ondanks alle ervaren ongemakken hebben de clubleden genoten van deze loop. Van deze uitstekend georganiseerde dag. Proficiat evenementencommissie! Dat smaakt naar meer! Letterlijk en figuurlijk.

Met vriendelijke groet, Peter Modderman

 Met een nagenoeg nieuwe bus van Arriva beschikbaargesteld door sponsor Bruintjes & Keurentjes vertrokken vanmorgen om 7 uur vanaf het zwembad in Winsum een 20tal lopers, een 15tal Nordic walkers en een aantal supporters en gasten richting Schoorl. De lucht was grauw van de regen en dat zou, na later bleek, tot ongeveer 14.00 uur duren. Dit had echter net als vorig jaar geen invloed op de stemming. Tegen 9.45 uur waren we in sporthal De Blinkerd in Schoorl. De groep Nordic Walkers onder leiding van Jan de Graaf, ging via de duinen richting strand voor een wandeling van 15 km. De lopers konden starten op de 30, de 21.1 en de 10 km. Het deelnemersveld op de twee langste afstanden bedroeg 6000. Dat Gonny Houtman zich inmiddels goed thuis begint te voelen op landelijk niveau bij de V55+, bleek na Egmond halverwege de vorige maand, ook vandaag weer. In de voorbereiding op de marathon van Rome op 18 maart a.s. werd de 30 km uitgekozen. Vertrekkend op een schema van 2.30.00 uur en eindigend in tijd van 2.30.56 uur, bijna tempo 12, geeft wel weer dat zij de hele wedstrijd ondanks de regen en de plassen op het parcours goed vlak heeft gelopen. Aangezien er om de 2 minuten in groepen werd gestart, was de uitslag eerst heel laat bekend. Dit bleek uiteindelijk de 1e plaats te zijn. Gonny haar 1e zege op landelijk niveau!, waarmee we haar van harte feliciteren. De overige lopers op de drie afstanden waren over het algemeen ook tevreden met hun resultaten. Hieronder bevond zich ook Peter Modderman, die na opnieuw een zware operatie, al weer 1.38.17 uur op de halve marathon op de klokken bracht. Hier past alleen maar diepe bewondering! Een zeer geslaagde dag met dank aan de sponsor(taart) en de activiteitencommissie vandaag onder leiding van Tiny Visker. Voor meer informatie zie de uitslagenpagina.

SPORTHAL
{xevideobot}<embed style="width:400px; height:326px;" id="VideoPlayback" type="application/x-shockwave-flash" src="http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=7316921269942503276&hl=nl" flashvars=""> </embed>{/xevideobot}

STARTVAK
{xevideobot}<embed style="width:400px; height:326px;" id="VideoPlayback" align="middle" type="application/x-shockwave-flash" src="http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=-4100444182427019792&hl=nl" quality="best" bgcolor="#ffffff" scale="noScale" salign="TL" FlashVars="playerMode=embedded"> </embed>{/xevideobot}

STARTSCHOT
{xevideobot}<embed style="width:400px; height:326px;" id="VideoPlayback" align="middle" type="application/x-shockwave-flash" src="http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=-6972883220829521028&hl=nl" quality="best" bgcolor="#ffffff" scale="noScale" salign="TL" FlashVars="playerMode=embedded"> </embed>{/xevideobot}

BUSREIS
{xevideobot}<embed style="width:400px; height:326px;" id="VideoPlayback" align="middle" type="application/x-shockwave-flash" src="http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=-6764795722900665127&hl=nl" quality="best" bgcolor="#ffffff" scale="noScale" salign="TL" FlashVars="playerMode=embedded"> </embed>{/xevideobot}