Een bijzondere plaats op Schiermonnikoog, zelfs in Nederland, is De Balg, aan de oostpunt van Schiermonnikoog. Hier vindt het spel van zand, wind en water plaats. De stroomgeul aan de oostkant van het eiland is in feite De Balg. In het dagelijks taalgebruik bedoelt men met De Balg de zandvlakte tussen de geul en de laatste duinen van Schiermonnikoog. Een zandvlakte met een lengte van 4 kilometer die zich steeds meer in oostelijke richting uitbreidt en inmiddels gedeeltelijk in de provincie Groningen is komen te liggen. Als je met de Balgexpres, een zware tractor met een gesloten aanhanger die maximaal 42 personen kan vervoeren, aankomt op De Balg zie je op een paar honderd meter afstand honderden zeehonden op een zandbank (Simonszand) liggen. Er wordt zelfs een bruinvis gespot. Met deze intro de aftrap van een zeer geslaagde dinsdag 28 augustus voor 25 zeer enthousiaste lopers en wandelaars voor een trainingsloop/wandeling van 19.4 kilometer onder gunstige weersomstandigheden over het strand van De Balg tot de afslag Badweg richting dorp. Maar liefst 14 Artemissers hadden zich hiervoor aangemeld. Voor de duurloop Bert Schaaphok, Hilde Broekhuizen, Gonny Houtman, Tom Houtman, Harm Jan Postmus, Marko Huizing, Jantje Wiersema, Tini Visker, Aad van der Drift, Anja Schaaphok en Anke Bijma (liepen beide 15 kilometer) en de wandelaars Klazien Korhorn, Geert Houtman, Marianne Waterman en haar vriendin Antje. De eerste groep finishte na 1.43.24 uur, de wandelaars kwamen na 4 uur binnen. Een prachtige dag met dank aan de uitstekende organisatie, Hettie Hellinga en haar dochter Joyce en sponsor Edwin Schut. Deze activiteit is zeker voor herhaling vatbaar. Foto`s van Aad van der Drift , Bert Schaaphok en Klazien Korhorn staan hier. Klik op lees meer voor de route met foto's en het verslag van Tini Visker.

Klik hier voor route en foto's bij EveryTrail of klik op rode balletje voor een foto.

Balgexpress                                                                                                          Verslag Tini Visker

Dit jaar was de eerste editie van de door de op Schiermonnikoog wonende Hettie Hellinga georganiseerde Balgexpress. Artemissers konden zich bij Harm Jan opgeven en hierdoor was Hettie verzekerd van 15 personen en kon de Balgespress in ieder geval doorgang vinden.
Voor de mensen van de vaste wal  was het vroeg opstaan, omdat je met het getij zit moesten we om 10 uur met de Balgexpress naar de Balg dus was de enige optie half 7 boot. Dat was vroeg opstaan en omdat mijn zoon van zijn vakantie terug kwam om half 3 ’s nachts had ik maar weinig nachtrust gehad.  Om 5 uur toen de wekker ging plensde het buiten en ik dacht; “waar ga ik aan beginnen”. Op Lauwersoog aangekomen was het droog, maar het weer was nog niet echt geweldig. Bij Harm Jan hadden zich 4 wandelaars opgegeven n.l. Geert Houtman, Klazien Korhorn , Marianne Waterman en een collega van Marianne. De 11 lopers waren Hilda Broekhuizen, Jantje Wiersema, Bert en Anja Schaaphok, Tom en Gonny Houtman, Marko Huizing, Harm Jan Postmus, Aad van de Drift, Anke Bijma en mijn persoontje.  Vanaf de boot zijn we met de bus of te voet naar hotel van de Werf gegaan waar we een ontbijt konden nuttigen voor een vriendelijke prijs, niet verplicht. Na een stevig ontbijt konden we ons zoals gezegd om 10 uur verzamelen bij de Balgexpres waar zich een Duitser een aantal eilanders en nog een aantal toeristen voor deze unieke loop hadden ingeschreven.
De trekker vertrok klokslag 10 uur en om even voor 11 waren we op de Balg. Op Simonsplaat lagen wel duizend zeehonden. Sommigen van ons zagen een bruinvis uit het water springen en in de verte zag je het eiland Simonsplaat. Een geweldige plek om de tocht te beginnen. Het was droog en niet te warm de zon liet zich af en toe tussen de wolken zien. Anke en Anja bleven nog even in de verzorgingswagen en hebben zich weer ± 5 km terug laten brengen en zijn daar begonnen met lopen. Er vormden zich vanaf het begin direct meerdere groepjes die hetzelfde tempo liepen.
Aad liep in het begin als een jonge hond tussen de groepen en was druk bezig met fotograferen en video opnames maken. Hilda en Harm Jan trokken de schoenen bij de eerste waterpost uit en gingen blootvoets over het strand en voornamelijk door de zee verder. Hilda was af en toe net een dolfijn. Ze dartelde erover. Het was heerlijk rustig op het strand. Bij start was ons verteld dat we het beste het spoor konden volgen van de Balgexpress omdat het zand van het strand daar het hardst was en dus het best te belopen. Af en toe moesten we over de kreken springen en soms was het te breed dus droge voeten hebben we niet gehouden. De kilometers vlogen onder onze voeten door. Voor mijn gevoel waren we in een mum van tijd weer bij de Badweg. Onderweg nog wel een viertal fietsers gezien een paar mensen op het naaktstrand, ja naakt, een zeehond kortom een zeer gevarieerd publiek.
Na 19,5 km kwamen en 1.55 uur later kwam ik aan bij de vishandel vanwaar we ook vertrokken waren. Hettie stond ons op te wachten en ze kreeg van iedereen complimenten  van de goed georganiseerde en goed verzorgde loop. Echt voor herhaling vatbaar. Elk seizoen, elk jaar. Wie weet.
Na afloop konden we ons douchen bij hotel van de Werf, ook geregeld door Hettie. Op het terras was het goed vertoeven en na de nodige versnaperingen zijn 6 van de groep met de half 5 boot vertrokken. De rest bleef nog op het eiland om daar lekker in het zonnetje op het terras nog wat te eten.  In de bus naar de boot bestuurd door de man van …., ja hoor weer Hettie, hadden we nog steeds lol met elkaar. De laatste groep Artemissers vertrok met de boot van half 8 en de rust keerde weer terug op het eiland.
Volgende keer verwacht ik toch echt meer deelname van onze vereniging aan dit geweldig mooie evenement.