Bello Gallico 2017, laatste checks voor de startUltraloper Gerik Mik uit Sint Annen heeft het afgelopen weekend met succes deelgenomen aan de Bello Gallica Trail over 100 mijl is 160,9 kilometer in het Belgische Oud-Kleeverlee nabij Leuven. Hij voltooide deze afstand in 28.31.00 uur. Lees bij lees meer zijn verslag.

 

 

Bello Gallico. The battle. Gerik versus DNF
Posted by Gerik Mik on 2017-12-18 at 9:09 pm

Bello Gallico 2017, laatste checks voor de start


Op eens besef je dat je dit jaar nog geen 100 mijl finish hebt. Nog maar vijf week de tijd! Dus op zoek naar een 100 mijl evenement. Blijkt er op redelijk afstand nog een kans te zijn. De Bello Gallico in Oud-Heverlee, net onder Leuven. 100 mijl met 1200 hoogtemeters (op de GPS track dik 2500). Maar ben ik er klaar voor? Na de DNF op de BTS Ultra 170KM een kleine week rust gehad. Daarna weer begonnen te lopen. Hoofdzakelijk wandelen met tussendoor een stukje rennen. Een week met 70 kilometer en een met 60 kilometer. Deze week alleen een keer terug van het werk maar geen idee hoe rennen gaat op langere stukken. Daarom op de vrijdag een testloop. Werd een ronde van kleine 40 kilometer en het ging boven verwachting. Het ging niet snel maar percentage rennen lag rond de 75% met ook nog een zeer snel herstel. Dus snel inschrijven.
Bello Gallico 2017

Bello Gallico 2017


De twee week daarna wordt het niet beter met de training. Nog twee keer terug van het werk gelopen en het parcours van de Witte zakdoeken Ultra gecontroleerd en een nieuwe stukje onverhard verkend. In de periode (drie week) tussen de vakantie en de Bello Gallico dus minimaal gelopen. Honderdvijftig kilometer in vijf keer.
Bello Gallico 2017, de strijd

Bello Gallico 2017, de strijd


Zaterdagochtend 04:00, Oud-Heeverlee start Bello Gallico. The battle begins. Gerik versus DNF. Maar eerst als ontbijt puddingbrood en droge worst. Dan twee ronden van tachtig kilometer. Een keer rechtsom, een keer links om. Verzorging is er elke 20 kilometer. Eerste etappe niet veel van gezien. Het is donker. In de tweede etappe is de omgeving te zien. Glooiende heuvels, dorpjes, bossen, weilanden, onverharde paden, asfalt, kasseien en modder. Allemaal ingredienten voor mooie plaatjes. Eerste ronde verloopt boven verwachting. In twaalf en half uur rond. Tweede ronde begint weer met puddingbrood en droge worst. Verzorging voor onderweg aanvullen, even smeren met uierzalf en zaterdagmiddag 17:00 start voor de tweede ronde. Helaas is het weer donker en dus geen mooie plaatjes van de omgeving. Eerste twee etappes gingen zoals de vier ervoor. Etappe zeven ging moeilijker. Het lichaam was leeg, schreeuwde om energie en begon slaap te krijgen. Bijna de hele voorraad uit de rugzak opgegeten. Start van de achtste etappe ging wat moeizaam maar elke stap dichter bij de finish ging het beter. Na zestien en half uur dan de finish. Het merendeel nu gewandeld. In het donker is het toch oppassen op de onverharde paden. Daarbij veel glibberen en glijden door de veelvuldig aanwezige modder en de nachtvorst. Maar ook vechten tegen de slaap en een lichaam dat vermoeid raakt. De tweede ronde dan ook vier uur langer onderweg. Hierdoor wordt de eindtijd 28 uur en 31 minuten.
Bello Gallico 2017, het overwinningsfeest

Bello Gallico 2017, het overwinningsfeest

De Bello Gallico, Julius Caesars verslag van zijn oorlog tegen de Galliƫrs, is een belangrijke bron voor historici, maar ook een mooi staaltje van propaganda. Zoals elke Romeinse generaal schreef Caesar verslagen van de oorlog in opdracht van de senaat. Caesar gebruikte zijn verslagen echter ook om een rooskleurig beeld van zichzelf en zijn roemrijke daden neer te zetten en nam het niet altijd even nauw met de waarheid. Lijkt wel een ultrarenner die zijn avonturen aandikt en romantiseert. Een van Julius Caesars tegenstanders was Ambiorix, het gezicht van de Bello Galicco.
Bello Gallico 2017, Ambiorix

Bello Gallico 2017, Ambiorix

Ambiorix was ten tijde van Julius Caesars verovering van Galliƫ samen met Catuvolcus koning van de Gallische stam de Eburonen. Hij werd vanaf de 19e eeuw een historische held vanwege zijn verzet tegen de Romeinse bezetters, zoals beschreven staat in Caesars "Commentarii de bello Gallico".