De netto-tijden en klasseringen van de zes actieve Artemissers op de halve marathon van de Adventurerun op het gure, koude en winderige Ameland staan inmiddels op de uitslagenpagina. De foto is van Janke van der Schaaf. Het verslag van Willem Hofman, waarvoor dank, is hieronder te lezen. 

Artemis in de Ameland Adventure Run 2018

Medio december is het inmiddels vaste prik op de hardloopkalender: de Ameland Adventure Run. Afgelopen zaterdag vond alweer de 15e editie plaats. Het deelnemersveld is in de loop der jaren gegroeid tot een kleine 4.500 lopers, waarvan 1.000 starten op de 5 km, 2.000 op de 10 km en 1.500 op de hoofdafstand van 21 km. Doordat ook veel supporters met de lopers meereizen naar Ameland en velen er bovendien overnachten, is het gedurende het hele weekend erg druk en gezellig op het eiland.

Artemis werd vertegenwoordigd door een zestal lopers, bestaande uit drie vrouwen en drie mannen, welke allen op de halve marathon uitkwamen. De omstandigheden waren deze editie erg zwaar. De temperatuur kwam amper boven het vriespunt uit en de gevoelstemperatuur lag door de stevige wind nog een stukje lager. De wind kwam uit zuidoostelijke richting en dat betekende dat de deelnemers hem tijdens de twee passages over het Noordzeestrand schuin tegen hadden. Doordat ook op meerdere plaatsen op het eiland wegen en paden opgebroken waren, waren snelle tijden vrijwel onmogelijk, zowel voor de toppers als voor de recreanten.

Arjen Kwint uit Loppersum debuteerde op de Adventure Run en liep gezien de omstandigheden een prima tijd van 1.43.19. Met deze tijd was hij verreweg de snelste Artemisser. Op gepaste afstand was Hilda Broekhuizen uit Winsum de snelste vrouw. Het was naar eigen zeggen bikkelen en harken voor Hilda die tot 1.51.23 kwam. Daarmee belandde ze in de categorie Vrouwen 55 net naast het podium. Plaatsgenoot Willem Hofman had ook een zware dag, finishte in 1.55.36 en was daarmee liefst een kwartier langzamer dan een jaar eerder. Marnix van den Brink uit Groningen overleefde de zware stukken van het parcours prima en had in de slotkilometers terug naar start- en finishplaats Nes zelfs nog wat reserves over, waardoor hij binnen de grens van twee uur kon finishen. Zijn eindtijd van 1.59.29 bleek precies zes seconden sneller dan de 1.59.35 van Tini Visker uit Gieten. Tini had in het startvak aangegeven onderweg niet op het horloge te willen kijken, maar gewoon ontspannen de tocht te willen volbrengen. Elizabeth Hofman uit Winsum had ook lekker gelopen. Alleen op het strand haperde haar hamstring enigszins, maar samen oplopend met een vriendin kwam Elizabeth nog behoorlijk fris aan de eindstreep, waar de klok voor haar stopte op 2.21.04.