Gonny Houtman uit Winsum heeft gisteravond in Gieten tijdens de gelijknamige run weer een prima prestatie geleverd door met overmacht de 10 kilometer bij de vrouwen 60 plus op haar naam te schrijven.

De Run van Gieten is de vijfde loop in een serie van negen wedstrijden van het Rabocup Assen Noord-Drenthe Loopcircuit 2019. De te lopen afstanden waren 6, 10 en 21.1 kilometer. De organisatie noteerde totaal 675 deelnemers, waaronder maar liefst 250 scholieren. Het was goed loopweer. De zon scheen en er stond een matige wind. Het parcours kende veel vals plat en voerde de lopers vanaf de start op de Brink in het centrum van Gieten onder de N33 door naar Eext om via onverharde paden in het Zwanenmeerbos en over het schuin aflopende zand langs het Zwanenmeer opnieuw onder de N33 door en terug naar de finish op de Brink.

Zoals gemeld startte Gonny Houtman als enige afgevaardigde van Artemis op de 10 kilometer bij de vrouwen 60 plus. Ze was in haar leeftijdscategorie duidelijk de rapste met een gezien de omstandigheden knappe tijd van 47.11 minuten. Hiermee was ze 1.23 minuten sneller dan haar winnende tijd van vorig jaar op dit parcours. Haar voorsprong op de nummers twee en drie bedroeg respectievelijk 2.02 en 5.04 minuten. 

De 10 kilometer bij de mannen werd evenals vorig jaar gewonnen door Olfert Molenhuis uit Assen in 32.09 minuten (een parcoursrecord). De winst bij de vrouwen ging naar Hillie Koops uit Gasselte in 38.36 minuten.

De run kende een prima organisatie en speaker Harm Noor was weer ouderwets op dreef. Foto: Zeger Zeilemaker.