Met een tweede en derde plaats op de 10 kilometer bij de vrouwen 50 plus voor respectievelijk Simone Binnema uit Eenrum en Gonny Houtman uit Winsum kwam Artemis zaterdagmiddag in de Ekensteinloop bij Appingedam weer goed voor de dag.

De Ekensteinloop was de zesde en laatste wedstrijd van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit 2019. Er stonden totaal 181 deelnemers aan de start. Op het in prachtige herfstkleuren getooide landgoed Ekenstein was een ronde van vijf kilometer uitgezet. De wedstrijdlopers liepen twee ronden. De recreanten legden een ronde af. Het geaccidenteerde parcours met gedeeltelijk onverharde en glibberige paden en het nodige bochtenwerk maakte het de deelnemers niet gemakkelijk..

Op de 10 kilometer gingen onder aangename weersomstandigheden bijna honderd deelnemers, waaronder acht Artemissers, van start. Podiumplaatsen bij de vrouwen 50 plus waren er voor Simone Binnema, tweede in 45.22 minuten en Gonny Houtman derde in 49.50 minuten. De winst in deze categorie ging naar Christien Koning uit Groningen in 43.42 minuten. Jeannet Bakema uit Loppersum, eveneens uitkomend bij de vrouwen 50 plus, finishte als tiende in 1.01.13 uur.

De snelste Artemisser was Ricardo Damminga uit Baflo. Hij werd met een tijd van 42.34 minuten achtste bij de mannen senioren. Bij de mannen 50 plus scoorden Wim Ammeraal uit Leens, Jan Vos uit Uithuizen, op de weg terug en Ab Slagter uit Uithuizermeeden respectievelijk een 13e, 15e en 17e plaats. Hun tijden waren respectievelijk 45.50, 47.21 en 47.57 minuten. Op de 5 kilometer eindigde Jaap Smith uit Baflo, eveneens op de weg terug, als zesde in een veld van 72 deelnemers in een nette tijd van 22.48 minuten. De 10 kilometer bij de mannen werd gewonnen door Gerard Vos uit Appingedam in 34.55 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar de Bedumse Annemarije Souer in 42.43 minuten.

In het Schathoes op het landgoed vond na afloop de uitreiking van de dagprijzen en die van de eindklassementen per categorie en de overall-klassementen plaats. Om hiervoor in aanmerking te komen moest, een uitzondering bij de vrouwen 50 plus daargelaten, aan tenminste vijf van de zes wedstrijden zijn deelgenomen. Het aantal per wedstrijd behaalde punten gaf hierbij de doorslag. Het eindklassement bij de vrouwen 50 plus werd bepaald door Simone. Met drie zeges en twee tweede plaatsen en totaal 165 punten was ze onbedreigd de beste. Lineke Ham uit Warffum werd tweede met 96 punten. De derde plaats was voor Gonny met na slechts vier wedstrijden waarin een tweede en drie derde plaatsen werden behaald, een totaal van 108 punten. Voor de eindklassementen overall bij de vrouwen en de mannen telden het totaal aantal behaalde punten na vijf wedstrijden. Simone bleek opnieuw met 165 punten de beste te zijn. Blij verrast mocht ze de wisselbokaal, in 2010 voor het eerst gewonnen door Gonny, in ontvangst nemen. Overall winnaar bij de mannen werd Karel Edens uit Groningen, uitkomend in de mannen 60 plus categorie, met 166 punten. Voor Ricardo restte in het eindklassement bij de mannen senioren de ondankbare vierde plaats.

Namens het bestuur van het loopcircuit bedankte Abe Kampen na de prijsuitreikng de deelnemers, de sponsors, de onmisbare vrijwilligers, de tijdwaarnemers, de fotografen, de EHBO en de betrokken organisaties. Een speciaal woord van dank ging naar speaker Jan Kooistra, zijn vrouw Jozefien voor de uitstekende verzorging en hun zoon Christian voor het geluid. Jan Kooistra deelde daarna in een emotioneel betoog mee dat hij en zijn vrouw, na zeventien jaar met veel plezier de wedstrijden in Groningen te hebben verzorgd, er door een slopende ziekte noodgedwongen mee moeten stoppen. 

Foto's Ekensteinloop van Herman Rinket