Harmjan Postmus uit Vierhuizen heeft zijn hardloop- en trainerscarriere bij Artemis beĆ«indigd. Nadat hij vorige week woensdagavond zijn laatste training had gegeven, werd hij door het bestuur en de aanwezige leden vergezeld van cadeaus en bloemen bedankt voor zijn jarenlange verdiensten. In de Ommelander Courant van donderdag 4  juni, lees elders op de startpagina, stond een mooi verslag over zijn activiteiten bij Artemis. Gisteravond vond in Eetcafe J & A bij de Boog in Winsum nog een informele afsluiting plaats voor de leden van de woensdagavond-trainingsgroep waarbij ook oud-trainer Jaap Smit aanwezig was.

Harmjan was een van de weinige nog actieve leden van het eerste uur. Begonnen bij de omnivereniging s.v. Jupiter, afdeling atletiek, in 1995, werd hij in 1997 lid van de nieuw opgerichte a.v. Artemis. Hij liep totaal 206 wedstrijden onder de vlag van Artemis, waarvan de eerste op 26 juli 1997 de halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum in een tijd van 1.27.22 uur. Op Ameland voltooide hij op 14 december 2019 zijn laatste wedstrijd, de 10 kilometer, onderdeel van de Adventurerun, in 50 minuten. 

Zijn persoonlijke records dateren van rond de eeuwwisseling en zijn het vermelden nog steeds waard. 10 km Ulrum 1998, tijd 37.42 minuten; 15 km Winsum 1997, tijd 1.01.46 uur; 16.1 km Bedum 2003, tijd 1.05.10 uur; 21.1 km Haren 2002, tijd 1.24.12 uur. Hij liep totaal 15 (inter)nationale marathons met hierop als beste tijd 3.08.12 uur gelopen in 2002 in Hamburg. Dit zijn tijden die respect afdwingen.

Tijdens zijn 13 jaar lange trainerschap heeft hij zich meer dan bewezen. Duidelijk in woord en gebaar. Het overbrengen van het plezier in het lopen stond voorop. Horen, zien, ruiken en genieten was zijn credo. Als het moest prestatiegericht. Omdat hij er een voorstander van was om niet alleen op verharde ondergrond te trainen nam hij zijn lopers vaak mee naar de bossen en de tankbaan van zijn geliefde Lauwersmeergebied.

De hardloopschoenen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor een racefiets en een mountainbike.

Het vertrek van Harmjan heeft geen gevolgen voor de organisatie van het jaarlijkse trainingsweekend in januari op Schiermonnikoog. Hij blijft dit voorlopig doen.

Artemis zegt Harmjan hierbij hartelijk dank voor zijn bijdrage aan de uitstraling van de verenging en wenst hem en zijn vrouw Gea voor de toekomst alle goeds toe.