start groep3Afgelopen weekend vond onder strikte corona voorwaarden de 100 Mijl van Sint Annen plaats. Dit kleinschalige evenement over 160,9 kilometer wordt om de vier jaar gehouden. De organisatie was in handen van Artemislid en ultraloper Gerik Mik uit Sint Annen. Voor de 100 mijl waren zes lopers uitgenodigd. Daarnaast waren er twee lopers die alleen de eerste ronde aflegden. Er werd zaterdag vanaf 09.00 uur om de vijf minuten gestart in drie groepen van drie lopers. Als startschot luidde de klokkenstoel. De deelnemers moesten hun eigen verzorging regelen.

De 100 mijl was verdeeld over drie ronden met als start- en eindpunt Sint Annen. De eerste ronde met een afstand van 53,05 kilometer ging via Stitswerd, Uithuizen, Wirdum en Woltersum. De tweede ronde om de stad Groningen, goed voor 69,89 kilometer, passeerde veelal in het donker de dorpen Garmerwolde, Meerstad, Westerbroek, Eelderwolde, Den Horn en Noordwolde.. Ronde drie telde 39,55 kilometer en voerde de lopers door Ten Post, Loppersum, Middelstum, Rottum en Westerwijtwerd.

Gerik was een van de uiteindelijk vier finishers. Hij legde als vierde zijn 15e 100 Mijl onder de vlag van Artemis af in 28.40.37 uur. "De eerste twee ronden gingen volgens planning. In de derde ronde kende ik de nodige moeilijke momenten: een slaaptekort, hamstrings die op slot gingen en vooral veel blaren", aldus Gerik.

De winst ging naar de stad-Groninger Lut van der Molen met een tijd van 19.27.46 uur. Hij verbeterde zijn pr op deze afstand gelopen in 2016 ook in Sint Annen met maar liefst 3.15.03 uur.