Op Texel werd vandaag de halve marathon georganiseerd. Bij de V50+ finishten Jantje Wiersema (6e) en Tini Visker (7e) in dezelfde tijd: 1.46.43 uur. Roelof Eltingh werd met een tijd van 2.00.19 uur, 125e bij de M45+. Voor meer informatie zie de uitslagenpagina. Lees het verslag van Tini Visker.

DAGJE TEXEL                              Tini Visker

In tegenstelling tot vorig jaar hebben Jantje en ik er maar een dagje Texel van gemaakt. New York is over zes weken, dus geen gekke dingen meer doen. Jantje om 9 uur opgehaald uit Oldehove en in de mist over de afsluitdijk gereden. Op de afsluitdijk bij het monument even een kop thee gedronken. Zaten we er nog maar net kwam de hele runploug Garrelsweer binnenlopen met veel kabaal. De mensen in de lunchroom zullen wel opgekeken hebben. Eenmaal weer in de auto, op weg naar Den Helder, deed de plaats zijn naam eer aan, want het werd helder in de lucht.

 
Op de parkeerplaats aangekomen zet ik mijn auto op een nog mooi leeg plekje neer, ideaal voor een klein autootje. Staan we pal naast de derde Artemisser die de ½ marathon ging lopen, n.l. Roelof Eltingh.
 
Ons klaar gemaakt voor de loop, sticker op de tas geplakt, kaart voor de boot onder hand bereik en het startnummer op de borst geprikt. Daarna, het altijd heel belangrijke toiletbezoek en wij waren klaar voor de oversteek.
 
Bij de boot was het een drukte van belang, met veel bekende gezichten. Ook onbekende mensen die zomaar een praatje met ons maken. Heel gezellig dus. Zodra de boot aangemeerd was, werden de lopers die de boot opgingen met een luid applaus verwelkomt door de lopers die in Texel al op de boot gestapt waren. Echt een kippenvel moment. De laadklep van de boot ging dicht en de boot maakt de oversteek. Onder de lopers bevinden zich twee dames uitgedost in de kleuren van Brazilië die ons vermaken tijdens de oversteek met luid tromgeroffel.
 
En dan is het moment daar, de laadklep gaat open en de wedstrijd begint. Jantje en ik hadden afgesproken dat we zo rond de 1:50 uur wilden finishen dus rustig aan. Het was echter prachtig loopweer en de omgeving en de mensenmassa inspireerden ons toch om iets sneller te lopen dan we eigenlijk wilden, maar het ging hartstikke goed. Roelof was ons al ver voor en wij gingen in ons eigen tempo Den Hoorn binnen. Hier splitst de 10 km en ½ marathonlopers zich. In het dorp waren er veel toeschouwers die onder veel lawaai de lopers aanmoedigden. In het stuk na Den Hoorn merk je wat de halve van Texel zo moeilijk maakt. Niets is wat het lijkt. Er zit geen vlak stukje in de halve het is veel vals plat. Bij de Fonteinsnol, geen dame maar een duin op Texel, ga je het bos in en maak je kennis met de duinen van Texel. Hier was het 10 km punt en passeerden wij Roelof. Op dat moment lagen we op een schema van 1:48 uur. In eerste instantie loop je over een bospad, wat overgaat in een schelpenpad en uiteindelijk kom je bij paal 15 op het strand. Het strand was dit jaar goed te belopen. We verloren hier dus geen tijd. De strandopgang met de fietspaden achter de duinen waren echter heel zwaar en hier hebben we dan ook het minst snel gelopen. Op de verharde weg moesten toch weer even wennen aan de ondergrond en dat het hier vals plat omhoog ging maakt dat er niet gemakkelijker op. Ook hier in het bos veel toeschouwers. De aanmoedigen waren heel enthousiast en lieten je lopen op veren. Na het bos door het open land naar Den Burg. Ook dit was niet vlak. De ijstijd die in Drenthe de Hondsrug heeft doen onstaan, heeft op Texel ook een fraaie bultrug gemaakt. Ondanks, het valse plat omhoog konden Jantje en ik in de laatste drie km nog versnellen en wisten we nog menigeen in te halen.
 
In Den Burg stond er heel publiek de lopers binnen te halen en op het plein wist de speaker de mensen binnen te praten. Jantje en ik zijn gefinisht in een mooie tijd van 1:46:43. Een mooie medaille en een blauw T-shirt rijker waren we heel tevreden. Op het T-shirt stond zoals elk jaar alle namen van de deelnemers achterop.
 
Snel na afloop onder de douche en op het finishplein onder genot van het Texelsbiertje, Skuumkoppe, naar live muziek geluisterd. Onze loop was geslaagd en het was weer een geweldige dag.