Gisteren teruggekomen van de Grand Raid de la Reunion, la diagonale des fous. Nog wat vakantie er aan vastgeplakt op Reunion.

De Grand Raid was paradijselijk maar zwaar. Geen vlakke stukken en hoofdzakelijk bergpaden. Ofwel bij elke stap is het zoeken naar een plek om je voet neer te zetten. Overdag lukt dat prima maar in het donker wordt dat iets lastiger. Daar waar mogelijk hardlopen voor de rest stevig doorstappen. Pracht parcours. Tijdens de beklimming van de vulkaan begon deze opeens te grommen en even later spoot de gloeiende lava uit een van de nevenkraters. Prachtig gezicht in het donker. Over lava-velden, door oerbossen, prachtige creoolse dorpjes en een aantal
keer de beek over. Wonderbaarlijke flora. Elk dal weer anders. Elke col weer anders. Aronskelken, orchideeën, fuchsia's en meer waarvan ik de naam niet weet, links en recht van het parcours.

Minder mooi was na 47 uur de communicatiestoring. Maar Frans is minimaal en het Engels bij de vrijwilligers van de organisatie is ook minimaal.
Komt nog bij dat na 48 uur zonder slaap mijn hersens ook niet optimaal meer werken. Gevolg ik dacht dat ik was gefinisched en de organisatie dacht dat ik wilde opgeven. Dit werd pas duidelijk toen ik de parkeerplek waar ik had afgesproken met mijn vrouw niet kon vinden. Toen ik bij de organisatie ging vragen waar de parkeerplek was bleek deze 20km verderop te zijn. Toen werd ook duidelijk dat ik niet wilde opgeven en is de molen gaan werken om mijn weer als actieve loper in het systeem te krijgen. 52 uur na de start ben ik weer begonnen te lopen. Niet meer
voor de tijd maar nu om de finish te halen. Onderweg nog wat haze-slaapjes gedaan. Na een kleine 60 uur dan eindelijk de finish.

Van de 2555 gestarte deelnemers zijn er 1444 gefinisched. 43% heeft het dus niet gehaald. De winnaar, Kilian Jornet, deed het in 23:17:26.
Nummer twee, een uur een 20 minuten later, was Antoine Guillon in 24.37.06 en Thierry Techer, een uur na nummer twee, was nummer 3 in 25.36.19. Beste dame werd Marcelle Puy met een tijd van 31.48.50. Mijn resultaat (1161ste in 59:56:09) kan je zien op http://grandraid.sfr.re/scratch.jsp?dossard=122 Het was dan ook een prachtig, paradijselijk maar zwaar avontuur. Niet voor niets heeft de run de bijnaam “La diagonale des fous” ofwel “De diagonaal der gekken”.
Lees meer hier: http://www.ultraned.org/n_item/f5140_2010_10.php

Gerik Mik