2023 0114egmond

Het eerste grote loopevenement van 2024, de NN Egmond Halve Marathon, is een wedstrijd die bekend staat als een strijd tegen de elementen.De gisteren gehouden 49e editie was niet anders. Ruim 13.500 deelnemers op de uitverkochte halve marathon trotseerden naast de koude regen de harde westenwind vanuit zee over het zeven kilometer lange, goed beloopbare, gedeelte over het strand naar Bakkum over de paden van het Noordhollandse duinreservaat om uiteindelijk via de oplopende Bloedweg en de gemeen stijgende weg langs de Van Speijk vuurtoren op de boulevard van Egmond aan Zee te finishen.

Er werd op een aangepast parcours gelopen. Als gevolg van de regenval was een aantal onverharde paden in de duinen onbegaanbaar. Dit deed organisatie Le Champion, bijgestaan door 350 vrijwilligers, besluiten de deelnemers bij het verlaten van het strand bij Castricum niet direct de duinen in te sturen. Er werd eerst nog een stukje langs de Zeeweg gelopen om vervolgens de duinen in te gaan. Om na deze aanpassingen op de vereiste afstand van de halve marathon te komen werden er in Egmond-Zuid nog een aantal extra kilometers gelopen. Ondanks het slechte weer was er veel publiek.

Artemis was in het verleden vaak goed op deze halve marathon vertegenwoordigd. Elizabeth Hofman was in 2019 de laatste vertegenwoordiger. Gonny Houtman spant met acht deelnames nog steeds de kroon. 

In de uitslagen van de halve marathon vinden we de volgende Artemissers terug: Wim Ammeraal uit Leens met een tijd van 1.46.36 uur (plaats 3173e bij de mannen recreanten), Jet van Dijk uit Baflo in haar eerste halve marathon onder de vlag van Artemis, tijd 2.15.53 uur (plaats 1984e bij de vrouwen recreanten), Janneke Cazemier uit Warffum tijd 2.17.17 uur (plaats 2010e bij de vrouwen recreanten) en Monique Medema uit Baflo, ook met haar eerste halve marathon, tijd 2.20.00 uur (plaats 2073e bij de vrouwen recreanten).

Wim: "Ik ben blij met mijn medaille. Heb lekker gelopen. Het was een gevarieerd parcours: strand, heuveltje op en af. De wind viel gelukkig mee".

De wedstrijd bij de mannen werd na 18 jaar weer eens gewonnen door een Nederlander Lucas Nieuweboer in 1.03.34 uur. De winst bij de vrouwen ging naar de Ethiopische Aminet Ahmed in 1.12.21 uur.

Foto`s organisatie en Wim Ammeraal.