Wedstrijdagenda

Er kunnen wijzigingen in de wedstrijden zijn opgetreden,
controleer daarom altijd eerst de website van de wedstrijd.

Datum Locatie Wedstrijd Aanvang
2024-05-04 SNEEK De Potten parkrun 09:00
2024-05-04 LEEUWARDEN Groene Ster parkrun 09:00
2024-05-04 BORGER Hunebedloop (+ canitrail) 11.00
2024-05-04 GRONINGEN Stadspark parkrun 09:00
2024-05-04 HOOGEVEEN Zuiderpark parkrun 09:00
2024-05-05 EMMEN Muur van Emmen 10:00
2024-05-07 MEPPEL Vriends Meppeler Muggenloop (avond 1) 19.00
2024-05-08 URETERP OERdroprun 19:00

Janneke Cazemier uit Warffum heeft het afgelopen weekend met succes meegedaan aan een tweedaagse van Groningen naar Appelscha en weer terug over totaal 120 kilometer.

Lees hieronder haar verslag.
Foto`s Janneke Cazemier

 

De klassieker Groningen – Appelscha – Groningen, in 2 dagen 120 km

Twee dagen hardlopen door Drenthe, Groningen en zelfs Fryslân. Afwisselende routes door prachtige natuurgebieden als het Fochteloerveen of Mensingebos, maar ook leuke dorpjes als Veenhuizen en Norg.

Dag 1 Groningen - Appelscha
Zaterdagochtend tegen acht uur richting Groningen vertrokken. Op naar de tweedaagse Groningen Appelscha vice versa. Het weer was nog niet om naar huis te schrijven. De buienradar gecheckt en tegen elf uur zou de eerste bui komen. Regenjas maar mee in mijn hardloop trail rugzak. 

 

De start was in Oosterhogebrug bij Lut van der Molen, de organisator van de tweedaagse. Er mochten maximaal 10 lopers meedoen, Helaas waren er op het laatste moment nog een paar afgevallen en waren we slechts met z’n vijven.  Om kwart voor negen kwam ik bij Lut waar de andere deelnemers ook al waren gearriveerd. Na een kop koffie en een stuk appeltaart starten we achter het huis, alwaar een echte startstreep was.

Van tevoren wist ik alwel dat ik grotendeels alleen zou lopen. Mijn hardlooptempo licht wat lager dan de andere lopers. Met een cuto-ff tijd van 9 uur zou het best nog een zware dobber worden. Beide routes had ik een aantal weken geleden al verkend, dit mede dat mijn navigatie skills niet zo goed zijn, maar ook voor de organisator om te kijken of er obstakels, blokkades of andere rare onbegaanbare stukken in zaten. We gingen via de Oosterpoortwijk, Helpman de stad uit. Via Eelderwolde en daar de Onlanden in. Prachtig gebied de Onlanden, gelukkig was het over de verharde weg. Op weg naar Winde, hier kwam het eerste gedeelte van het knollenveld. Aangezien dat het veel geregend had de afgelopen dagen, was het lekker drassig. Balen mijn voeten zijn direct al nat, hopelijk gaan de blaren meevallen. Via Bunne op naar donderen waar een verzorgingspost is ingericht, de eerste 28 km zitten erop. Wonder boven wonder liep ik niet ver achter de groep, want bij de verzorgingspost waren we allemaal weer samen. Na Donderden gingen we bijna alleen nog maar over onverharde paden, vaak kletsnat en glibberig. Waar ik mijn verkenningstocht veel stukken had gewandeld, probeerde ik nu zoveel mogelijk rustig te rennen. Bij sommige paden, was het een uitdaging hoe je langs de dikke plassen kon lopen. Inmiddels was het gaan regenen en niet een beetje, keihard. Onder een boom maar snel de regenjas aangedaan en de pet op. Gelukkig kwam het mooie Fochteloërveen al in zicht, prachtig gebied, nog even door Ravenswoud en daar was Appelscha al. Helaas moest ik zoeken naar de camping waar we zouden overnachten, dit koste me zoveel tijd dat ik niet binnen de 8 uur finishte, dit hoefde ook niet want ik mocht er 9 uur overdoen.

De andere deelnemers waren al binnen, heerlijk gedoucht, gegeten en op tijd naar bed. Slechts 1 blaar opgelopen.

Dag 2 Appelscha – Groningen

Om 7 uur in de ochtend opstaan, mijn benen voelden goed, de blaar rond mijn teen speelde wat op, maar tja een blaartje daar gaat het niet om over. Frisse ochtend, maar voor de rest is het een prima weertje. Na een goed ontbijt, vertrokken we met z’n vijven om 9 uur vanaf de camping in Appelscha.  De eerste paar kilometers even op gang komen en toen ging het alweer lekker, over en door het mooie Fochteloerveen, over paadjes, dat je amper kon zien dat het paadjes waren. Via Veenhuizen, daar weer een prachtig maar zwaar onverhard stuk.  Steenbergen, bij Roderesch het Mensingebos in. Nog 12 km tot aan de verzorgingspost in Peize op 42.8 km, best laat op de dag. Door het natte en onverharde bos had ik een moment dat ik er eigenlijk wel klaar mee was, beide voeten deden pijn, blaren vanwege het natte gras en paden. Nu nog niet aan denken, eerst maar even stoppen en goed eten, zodat ik tot Peize genoeg energie heb. In Peize even bijgetankt, flesjes gevuld en een kop bouillon. Mijn tempo was wel gezakt, maar binnen de 9 uur moest ik wel halen, maar kon niet veel tijd meer verliezen. Van het voorlopen wist ik dat ik nog een heel stuk onverhard, beroerd lopend dijkje in de Onlanden te goed heb. Hier meest gewandeld, veel tijd verloren. Via het stadspark kwam ik Groningen binnen, de route ging door een mooi onverhard stukje Groningen wat ik niet kende. Via het Noorderplantsoen, Korreweg en veel links en rechts door de stad kwam ik na 8:36:11 bij de finish aan. Geweldig mooi avontuur, je komt jezelf best een aantal keren tegen op deze twee daagse trail, zo kun je het wel noemen met 85% onverhard, maar wat heb ik genoten van het mooie landschap van onze drie noordelijke provinciën. Best wel een beetje trots dat ik allebeide dagen binnen de cuto-ff tijd gefinisht ben.

Sponsoren

Foto's

  • Bekijk alle foto's

    Geen feed gevonden

    Facebook