Ondanks de concurrentie van een aantal hardloopwedstrijden in de regio en de Rotterdam Marathon trokken toch nog 450 lopers naar Loppersum om onder goede weersomstandigheden deel te nemen aan de 5 of 10 km (2 ronden). De 9e Lopster Torenloop, de 2e wedstrijd van het Run2Day Loopcircuit 2010, was ook dit jaar weer uitstekend georganiseerd door Sportreal Loppersum en de Loppersumer Jaarmarkt, onder aanvoering van Geert Jan Reinders. Artemis was met 28 leden, waarvan 25 op de 10 km en 3 op de 5 km redelijk vertegenwoordigd. Prijzen waren er op de 10 km voor Chris Roodhuijzen en voor de verrassend sterk acterende Ritske Boerman bij de M45+, 2e en 3e in 39.00 en 39.29 min. Jantje Wiersema werd verdienstelijk 3e bij de V50+ in 48.14 min. Chris Roodhuijzen, Gerard Bekkering en Bernhard Apol liepen een pr. Gefeliciteerd! Blij Peter Modderman na een aantal zware operaties weer aan de start te zien. Voor meer informatie zie de uitslagenpagina.

Sfeer snuiven tijdens Torenloop 2010!       verslag A van Donk

Zaterdag 10 april is de negende editie van de Lopster Torenloop gehouden. Het was opnieuw een fantastisch en sportief evenement in Loppersum.
Vele jonge, iets oudere en nog wat oudere lopers kwamen op dit sportieve evenement af. Vooral veel Lopster lopers konden we begroeten op het parcours rondom de Lopster Toren,
maar ook veel bekenden uit het Run2day Loopcircuit. 

De foto's van de Lopstertorenloop van Aad van der Drift staan hier, hier van Annemieke van Donk, hier van Herman Rinket en hier van Flip Slik.

’s Morgens vroeg waren de voorbereidingen al gestart. De dranghekken werden geplaatst, linten bij strategische afsnijplekken, waterposten werden ingericht.
De kerk (in vakjargon ook wel inschrijfkantoor!?! genoemd) werd ingericht. En zo waren er nog tal van andere klusjes, die onzichtbaar bleven als het goed was.
Maar oh wee als deze klusjes niet gebeurd waren… 

Univé Kids Run
Er werd nog druk gebouwd aan het start- en finishgebied toen de eerste jeugdige lopers zich meldden. Jeugd uit de wijde omgeving van Loppersum.
Het was erg leuk om hen allemaal te ontmoeten. Enkele kinderen wilden graag hun shirtjes showen, die ze kregen omdat ze meededen aan de Univé Kids Run.
Sommige jonge lopers hadden er het volste vertrouwen in dat ze wonnen, anderen deden gewoon voor de lol mee. Zo sprak ik twee jongemannen, Jasper en Egbert, uit ’t Zandt.
Zij vertegenwoordigden samen 20% van hun school! Zij dachten de plekken 1 en 2 te bemannen; over de verdeling waren ze nog niet uit, maar dat werd tijdens de loop wel even geregeld.
Egbert Westerhuis en Jasper Wiersema kregen bijna gelijk, ze veroverden niet de plekken 1 en 2, maar de plekken 2 en 3. Zij moesten Adrie Verbree voor laten gaan.
En eigenlijk ook Marinda Schuitema, want zij rende als enige meisje in deze categorie (7 & 8) mee, en zij finishte als tweede van de hele groep.
Thomas Kwint blijkt een veelbelovende loper: hij won in de categorie 4, 5, 6 en even later rende hij de vijf kilometer in 20 minuten en 59 seconden! Fantastisch!
Heel veel jongere lopers uit de groepen 7 en 8 vonden de 5 kilometer van de Lopster Torenloop meer een uitdaging dan de rondes van de Kids Univé Run.
Er liepen opvallend veel jongeren mee in de Lopster Torenloop. Een prima ontwikkeling!
In totaal hebben 110 kinderen mee gedaan aan de Kids Univé Run. Het verliep goed op één ongelukje na, een meisje viel en bezeerde haar knie tijdens de start.
Ik hoop dat het weer goed gaat met je knie.

Lopster Torenloop 2010
Hmmm, sfeer snuiven bij de loop, hoe kan dat nou beter dan zelf eens een rondje mee te rennen? Gewoon een jasje van de organisatie aantrekken en niemand vindt het gek dat je af en toe stopt om foto’s te maken of een klein praatje met het publiek… Na vier jaar niet meer meegedaan te hebben aan hardloopwedstrijden, was het heerlijk om weer eens mee te doen.
Tijdens de start stond ik langs de zijlijn, zodat ik wat mooie plaatjes kon schieten vanuit het start- en finishgebied. Daarna sloot ik als laatste aan bij het deelnemersveld.
Al gauw hoorde ik de oude vertrouwde geluiden: juichende toeschouwers, die de grappige grapjes maakten als ‘dat we er bijna waren en nog even door moesten zetten’, de zware ademhaling…
Het straatbeeld was het zelfde gebleven, Jan en Lina Bos, de twee trouwste fans van Runploug Garrelsweer, en och, hoe kon ik ze vergeten zijn: de vele ‘fluimen’ op het wegdek…
Het parcours lag er prima bij en het weer was heerlijk fris: mooi voor de lopers, maar minder aantrekkelijk voor de toeschouwers. Alhoewel, ik heb twee mannen gespot met bier in
de zon ergens langs de Wijmersweg! (Ben wel vergeten om een foto van deze wijze mannen te maken…). Onder weg kwam ik Fré Schreiber tegen.
Hij was gezellig met zijn kleinzoon aan loop, mor hai had last van zien knei… Desondanks heb ik hem toch een aantal keren opnieuw in moeten halen. Moeilijk te verslaan die Fré!
Ik hoop dat je niet lang last houdt van je knie.
Het ging lekker: optrekken en afremmen, genieten, rondkijken, foto’s maken… Zal ik nog een rondje gaan? Nee, ik wil de finish van de senioren graag live meemaken.
Erik Niemeijer, helemaal uit Breda, zou op 31.51.1 finishen… Tja, dat zijn tijden die geheel buiten mijn bereik liggen op de 10 kilometer. Dùùùsss, 1 rondje en dan genieten van de finishers.
Het blijft een prachtig gezicht: de één is blij, de ander totaal gesloopt, de volgende komt emotieloos over de finish enz. enz. En zo zag ik dus Erik, Iwan, Wim, Jan en Jan en vele anderen finishen.
Jaap Smit, de microfonist van vandaag, was te spreken over de tijden. Er werden ondanks of juist dankzij de frisse temperaturen, prima tijden gelopen.
Hij waarschuwde de finishers wel voor de sprintjes nabij de finish, dit kan fout aflopen… maar gelukkig gebeurde er geen vervelende ongelukjes.
Het bleef bij ‘twee pleisters plakken en één keer kramp in de kuiten, waar ze niets aan deden’, aldus de EHBO-ers. Dus ze hadden het rustig, gelukkig maar!
De Lopster Torenloop 2010 is prima verlopen, de organisatie was geweldig, het parcours strak, de verzorging uitstekend…
Op naar volgend jaar, dan bestaat de Lopster Torenloop 10 jaar, aanleiding voor een feestje?

10 April 2010, Annemieke van Donk – van den End