2010-0412artemissportbh.jpgDe activiteitencommissie van hardloopvereniging Artemis heeft dinsdag een informatieavond over Sportbeha's en incontinentie tijdens het sporten in de Blauwe Schuit in Winsum georganiseerd.
Gezien de onderwerpen was deze avond alleen toegankelijk voor vrouwen. Er waren dan ook 28 vrouwen op deze avond afgekomen.
Gea Schrader, van Lincherie uit Groningen, beet het spits af. Zij vertelde dat gemiddeld gezien slechts 15 procent van de vrouwen die sporten een sportbeha draagt. Klik hier voor het krantebericht. Klik hier voor meer foto's.

VERSLAG
Op dinsdagavond 13 april organiseerde Artemis een informatie avond over sportbeha’s en incontinentie tijdens het sporten. Gezien de onderwerpen was deze avond alleen toegankelijk voor vrouwen.
Er waren dan ook 28 vrouwen op deze avond afgekomen. Gea Schrader, van Lingerie uit Groningen, beet de spits af. Zij vertelde dat gemiddeld gezien slechts 15% van de vrouwen die sporten een sportbeha dragen. Bij een inventarisatie in de zaal bleek dat gemiddeld wel veel hoger te liggen, maar hier waren er dames die geen sportbeha dragen tijdens het sporten. Dat is wel van groot belang, want bijvoorbeeld tijdens het joggen komt de borst bij elke stap ongeveer 9 centimeter omhoog.

 

Behalve dat dat pijnlijk dan zijn, is het ook niet goed voor het kwetsbare borstweefsel. Ook ontkrachte Gea de stelling dat voor kleine borsten het niet nodig zou zijn om een sportbeha te dragen tijdens het sporten. Voor elke maat is een goed sportbeha gewenst en ook verkrijgbaar. Daarnaast zijn er verschillende levels in sportbeha;s. voor elke sportbeha is er een verschillende soort stevigheid gewenst. Voor wandelen is een andere stevigheid van beha gewenst dan voor hardlopen. Zij had een aantal modellen meegenomen en er waren drie vrijwilligers bereid om deze te showen. Hierdoor kon het publiek goed zien wat er mogelijk is voor de verschillende maten en werd het verschil uitgelegd voor de verschillende levels. Daarna werd het stokje overgenomen door …. Zij is onder andere gespecialiseerd in de bekkenbodemspier en wat deze allemaal doet. De bekkenbodemspier wordt zwaar belast tijdens het hardlopen. Dat geldt ook voor de blaas. Tijdens het lopen wordt er veel druk op de blaas uitgeoefend. Als er van tevoren de blaas niet goed is geleegd tijdens het plassen, kan dat problemen opleveren tijdens het sporten. Door de druk die tijdens het sporten ontstaat, kan de sluitspier van de blaas niet goed meer zijn werk doen en moet de bekkenbodemspier als reserve optreden. Een probleem wat er vaak is , is dat deze spier teveel aangespannen is, waardoor deze als hij als reserve moet optreden niet goed meer functioneert. De truc is om deze bekkenbodemspier zoveel mogelijk te ontspannen. Daar zijn oefeningen voor om deze spier te trainen. Ook is aan de orde geweest dat tijdens het lopen ook een flinke aandrang gevoeld kan worden voor de ontlasting,. Daar werkt ongeveer het zelfde mechanische, als bij de blaas. alleen hebben we het dan over de sluitspier bij de anus. Ook hier kan de dan de bekkenbodem spier als reserve dienen.

Tenslotte toonde Ineke Wolters nog enige middelen die gebruikt kunnen worden als er last is van incontinentie. Al met al was het een interessante avond.