Runners Oost-Groningen organiseerde gisteren de 14e Monnikentocht, een landsschapsloop zonder wedstrijdelement, voor marathon- en ultralopers over 33 en 50 km. Voor de wandelaars en Nordic Walkers was een route van 30 km uitgezet. Voor het eerst kon dit jaar ook vanuit Sellingen aan de 18 km hardlopen en 15 km wandelen worden deelgenomen. De routes voerden de ruim tweehonderd deelnemers vanaf de start bij het Boschhuis in Ter Apel langs het bekende Klooster door het prachtige afwisselende landschap van Westerwolde (bos, heide, vennen, weilanden, maaipaden) over verharde en onverharde wegen en paden naar de finish op het pleintje van het vestingstadje Boertange. Het was uitstekend loopweer: regelmatig zon, geen wind en nauwelijks regen. Artemis telde vijf deelnemers op de 33 km, een deelnemer op 50 km en twee wandelaars op de 30 km. Vorig jaar waren er nog twintig leden van de partij. Hilda Broekhuizen, Gonny Houtman, Tini Visker en Jantje Wiersema liepen met elkaar en finishten al keuvelend na 3.04.30 uur. Een prima voorbereiding op de komende marathons. Laurens Stiekema trok zijn eigen plan en kwam na 2.53.17 uur binnen. Gerik Mik kende op de 50 km de nodige problemen onderweg maar kwam na 5.23.00 uur in Boertange aan. En dan de wandelaars Jeannet Bakema en Geert Houtman. Voortvarend vertrokken, Jeannet vele foto`s makend en na bijna alle (kleine) wereldproblemen onderweg besproken te hebben, ging het na 23 km toch nog mis. Verdwaald.....! en lopend op de 50 km route in de buurt van Vlagtwedde. Met telefonische hulp van de organisatie uiteindelijk wel weer op de juiste route gebracht. Dit betekende wel een extra lusje. Opgelucht werd na 34.15 km, tijd 5.42.54 uur, tempo 6 km/pu, de finish bereikt, waar op het zonnige buitenterras voor Jeannet ijs met aardbeien en voor Geert een hele grote pils en appeltaart met slagroom wachtte. Een zeer geslaagde dag met wonderwel prachtig weer, een prima organisatie met een uitstekende verzorging. De tijden staan op de uitslagenpagina. De foto`s van Jeannet Bakema staan hier.

Duurloop in Westerwolde                                     Tini Visker
 
In Ter Apel bij hotel Boschhuis hadden zich in de vroege ochtend 8 Artemissers zich aangemeld. Geert en Jeannet kwamen in actie voor de 30 km lange wandeltocht. Gerik Mik voor de 50 km en Laurens, Hilda, Jantje, Gonny en ik voor de 33 km. Om 9 uur werden de wandelaars met een kanonschot weggeschoten. Een half uur later was de start voor de hardlopers iets minder spectaculair. De nuchtere organisator vertelde na een korte speech dat we mochten starten. Geen startstreep maar wel direct reuze gezellig. Laurens wilde iets sneller lopen als wat wij dames in ons hoofd hadden en is voor ons uitgerend. Gerik Liep met Ineke Scheffer en wij daarachter met ons vieren.

Direct ging de route over een fietspad, door het bos dat bij het Klooster van Ter Apel hoort. Het was prachtig loopweer en de omgeving mooi. Na een aantal km komen we op de weg van Ter Apel naar Sellingen. Jantje werd herkend door een loper met wie ze in Lauwersoog Ulrum opgelopen had. De man had zijn vrouw “ook Jantje” als begeleidster mee op de fiets. Op het 5 km punt was de eerste verzorging en hadden wij de eerste plaspauze er al weer op zitten. Na de verzorgingspost werd er afgeslagen richting het Ruiten Aakanaal. Een mooie zandweg met daarnaast een betonnen fietspad. Hier haalde wij de wandelaars in. Geert en Jeannet hadden een flink tempo. Via een mooi graspad weer terug naar Sellingerstraat. Door het dorpje Laude over de mooie beek Ruiten Aa. Heel vroeger was dit het stroomdal van de Eems, maar dat was ver voor onze tijd. Vlak voor de beek hadden we de tweede plaspauze en wat mij opviel was dat de kamperfoelie nog zo mooi bloeide. Volgend jaar waarschijnlijk nog mooier door de goede verzorging die ze van ons gekregen hebben. Door het bos en via de heide naar Jipsingboertange. Hilda vond het lopen over de zachte ondergrond erg gemakkelijk gaan. Intussen hadden we wel bijna 20 km gelopen.
Na Jipsingboertange weer door het bos en langs heide. Na het bos kwamen we langs de plek waar Gonny vorig jaar gevallen was. Volgens Hilda zat de deuk zat nog in de grond. Bij de grote weg aangekomen splits daar de route voor de 33 en 50 km. Gonny en Jantje hadden er zin in want ze namen zowaar de afslag voor de 50 km. De attente verkeersleider wist ze terug te roepen en op het juiste spoor te zetten. De route voert ons nu over het fietspad naar het dorp Jipsinghuizen en vanaf daar rennen we naar Wollinghuizen. Vanaf dit dorp gaan we de akkers in, via een mooie landweg en een fietspad komen weer terug bij het Ruiten Aakanaal in een kleine bui. Op de kruising van het Ruiten Aakanaal en het kanaal naar Bourtange staat de laatste verzorgingspost. Langs het kanaal van Bourtange loopt een klein idyllisch fietspad met langs de kant hoge brandnetels, die we passeren door onze armen hoog in de lucht te steken (waarschijnlijk is zo de wave geboren). Als we Bourtange naderen moeten we nog 3 km lopen door met een grote boog om het vestingdorp te lopen. De contouren van de vesting is bij tijd en wijle goed zichtbaar. Aan de Duitse kant komen we het dorp binnen en op het plein worden we onthaald door de organisatie en Laurens, die intussen op het terras is gaan zitten (met koffie en appelgebak). Na 3 uur en 11 minuten ( inclusief 4 pauzes) zijn we moe maar zeer tevreden.
 
We voegen ons bij Laurens op het terras en volgens hem heeft hij wel 6 km meer gelopen, omdat hij een verkeerde afslag genomen had (in 2.57 of was het 2.53). Volgens mij heeft vergist hij zich en heeft hij een stuk afgesneden. Helemaal zeker weten doen we het niet. Volgende keer moet je toch iets minder snel lopen Laurens en beter letten op de pijltjes en roodwitte linten die er in het bos hangen.
 
De organisatie van de loop was weer goed geregeld met verzorgingsposten om de 5 km voorzien van banaan, sinasappel, koek, cola, ranja en water. Door de kleinschaligheid is het erg gezellig en volgend jaar, ijs en weder dienende, zal ik dan ook zeker weer van de partij zijn.