Het Bevrijdingsvuur is een belangrijk symbool voor leven in vrede en vrijheid. Traditiegetrouw wordt het Bevrijdingsvuur door enthousiaste sporters als een 'lopend vuur' door heel Nederland verspreid. Dit jaar is het de beurt aan de gemeente Eemsmond.

Waarom?
Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven, maar we staan ook stil bij mensen welke niet dit voorrecht hebben. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op 5 mei besteden we daarom aandacht aan het belang van vrijheid en de noodzaak om hiervoor te blijven strijden. Want vrijheid is nooit af en vraagt om voortdurende inzet van mensen.
Op 5 mei is het ook precies 66 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd, een speciale dag dus in de geschiedenis. Vrijheid zoals wij die hebben is niet een vanzelfsprekendheid voor alle mensen. De vrijheid die wij hebben is uniek. Om deze vrijheid te vieren wordt ieder jaar in Wageningen op het plein voor hotel "De Wereld" het vredesvuur ontstoken en doormiddel van een estafette naar een plaats elders in het land gebracht. Het bevrijdingsvuur is dan ook een belangrijk symbool voor vrijheid. De gemeente Eemsmond heeft ons benaderd of wij hier als loopgroep ook aan deel willen nemen, zowel de Eemsmondrunners als de Uithuizer afdeling van Artemis.

Hoe?
Dinsdag  4 mei wordt om 24.00 uur op het plein voor hotel “De Wereld” in Wageningen het vredesvuur ontstoken, de plaats waar in 1945 de capitulatie getekend is.
De bedoeling is om met de eerste groep lopers  per bus naar Wageningen te reizen om deze ceremonie bij te wonen.  Na afloop van de ceremonie zullen deze groep  lopers ’s nachts de vlam in estafettevorm, lopend in groepjes van 2 of 3 man, richting Groningen  brengen. Waarschijnlijk zal de  tweede groep  aansluiten in de buurt van Meppel, voor het resterende deel. De laatste 5 a 10 kilometer is het de bedoeling met elkaar te gaan lopen. Hier sluit dan ook nog een groep basisscholieren uit de gemeente Eemsmond aan. Bij aankomst in Groningen (in het stadspark op de drafbaan)  zal het vuur met enige ceremonie overgedragen worden. Dit zal zijn op het  podium van het bevrijdingspopfestival wat dan ook gehouden wordt. De burgemeesters van Eemsmond en Groningen zullen hierbij ook aanwezig zijn. Het programma hiervan volgt later, zodra dit bekend is.

Route?
Wageningen, Apeldoorn, Vaassen, Epe, Heerde, Hattem, Zwolle, Meppel Dit is ongeveer 100 kilometer, vanaf hier neemt de volgende groep het over voor de laatste 80 kilometer.                                                 
Vanaf  hier, Ruinen, Beilen, Assen, Peize, Haren, Groningen.  Kortom een mooie route!

Wie?
In eerste instantie hebben we lopers nodig, die minimaal 10 kilometer kunnen hardlopen. Snelheid wordt aangepast aan de op dat moment minst snelle loper van het koppel. Het maakt dus niet uit of je 10 kilometer binnen het uur kunt lopen of binnen 40 minuten. Het is de bedoeling om met een eerste groep vanaf  Wageningen te starten tot aan Meppel. Deze groep zal op 4 mei rond 21:00 vetrekken naar Wageningen en zal om een uur of 11:00 in Meppel aankomen. De tweede groep start dan vanaf hier voor het laatste gedeelte.
We zoeken naast de nodige lopers ook mensen die mee willen helpen met de organisatie van deze estafette loop! Verder hebben we minimaal 2 fietsers/begeleiders nodig, die de hele afstand met de lopers mee fietsen.
Het is de bedoeling dat de lopers kosteloos deel kunnen nemen aan deze estafette
Dus voel je je aangesproken om aan deze uitdaging deel te nemen, aarzel niet en meld je vóór 15 januari a.s. aan via de mail.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Geef hierbij even aan of je voor het eerste of tweede traject wilt deelnemen en of je mee wilt helpen met de organisatie. Voor eventuele vragen kun je me bereiken op 0595 423603 of 06 53181616.
Met sportieve groet,

Richard van der Werff