De gemeente Heemskerk organiseerde gisteren het jaarlijkse NK Veldloop Gemeenten. De 4000 deelnemers hadden op het prachtige parcours te kampen met aanhoudende regen en hagel. Dit leidde op de drassige paden tot veel valpartijen. Aan de start stonden vier Artemissers. Marianne Waterman (gemeente Eemsmond) kwam uit op de 9 kilometer en noteerde bij de V40+ een tijd van 55.13 minuten, goed voor een 35e plaats. Jeannet Bakema (gemeente Groningen) kwam op deze afstand bij de V55+ met een tijd van 59.35 minuten als 18e binnen. Op de langste afstand 12.7 kilometer werd Laurens Stiekema (gemeente Groningen) bij de M50+ 20e met een tijd van 59.26 minuten. Tini Visker (gemeente Groningen) voltooide deze afstand bij de V50+ als eervolle 5e in een tijd van 1.06.00 uur. Zie de uitslagenpagina. Foto's van Herman Rinket staan hier.

NK veldloop gemeente ambtenaren in Heemskerk.                                  verslag van Tini Visker
Omdat de gemeente Groningen volgend jaar de veldloop organiseert, wilde de organisatie met de promotiebus, er gaat niets boven Groningen, naar Heemskerk. In deze bus kunnen 38 personen en op een aantal van 55 personen moeten er dus ook een aantal met de auto. Ik ben dus met de auto gegaan met onze Jeannet Bakema en nog een andere collega. De reis verliep voorspoedig en we kwamen op tijd in Heemskerk aan.

Op het laatste moment was er een hoofdsponsor afgehaakt. De opzet van het evenement was daarom met een lager budget. Er was geen tent bij de start en finish het entertainment was in de sporthal wat zich op ruim 1 km van de start en finish gebied bevond. Door de regen en de afstand was het niet aantrekkelijk om bij de wedstrijd aanwezig te zijn. In tegenstelling tot andere jaren heb ik dus ook niet veel gezien van de wedstrijden. Als eerste start de 6 km daarna de 9 km en als laatst de 12 km. Per afstand heb je dan een start per leeftijdscategorie opgesplitst in jonger dan 45 jaar en 45 jaar en ouder. Het parcours was ook iets anders dan aangegeven op de site. Er was namelijk een broedende havik geconstateerd op het parcours en daarom moest er ongeveer 400 meter omgelopen worden. De afstand bij de 12 km was dus uiteindelijk 12,7 km. De 6 km lopers konden het parcour nog afleggen zonder regen. De lopers kwamen dan ook allemaal enthousiast terug, mooi parcour goede wegen en niet al te zwaar, twee klimmetjes te vergelijken met de heuvels in het Noorderplantsoen. Als tip werd meegegeven om te lopen in de sporen van de weg daar was de weg egaal. Bij de 9 km begon het te regen en te hagelen de ondergrond werd glibberig en de sporen liepen al snel vol met water. De verhalen werden al wat minder enthousiast glad, veel valpartijen, lastig lopen aan de zijkant en in het midden. Kortom het was opeens een heel andere wedstrijd geworden. Over een ding was met het unaniem over eens het was een prachtig parcour. Ik heb zelf in de laatste start van de dag gelopen 12 km en omdat ik toch echt ouder ben dan 45. Mijn collega die met me meegereden is heeft de hele tijd aan de kant gestaan en heeft mijn jasje vooraf in ontvangst genomen zodat ik na afloop iets droogs had om aan te trekken. Om 15.15 uur in de regen over een glad parcour de duinen en bossen in. Al snel had ik last van mijn bril een paar keer poetsen hielp niet echt. Dus uiteindelijk de bril maar afgezet. Ook moest er goed opgelet worden waar je de voeten neerzet. De omgeving heb ik daarom niet echt gezien. Het parcour viel het best te vergelijken met Norg. Alleen de vlapartijen waren niet de oorzaak van boomwortels, ook al waren die er wel, maar van de modder. Het was wel een echte veldloop naar afloop modder tot aan mijn oren en een goed gevoel. De tijd daar was ik zeer tevreden over. Niet spectaculair maar het toont wel aan dat ik weer op de weg terug ben. Na afloop met alle collega’s van de gemeente Groningen naar de wok in Heemskerk en daarna voldaan weer naar huis.