Deze marathon is de eerste marathon die ik samen met mijn partner Henk onderneem. Henk als toeschouwer ik als deelnemer. Gisteren zaterdag arriveerden we in Parijs. Nadat we ons ingecheckt hadden in het appartement zijn we direct naar de beurs gegaan. Bij binnenkomst moest je gelijk je medische test inleveren. Ze vonden die van mij maar raar, terwijl ik daarvoor speciaal naar het UMCG was geweest. Uiteindelijk kreeg ik toch een stempel op mijn papier waarmee ik het startbewijs kon ophalen. In de hal had de organisatie een muur gemaakt met alle 57000 deelnemers. Zoeken natuurlijk en gevonden. Vervolgens kreeg je een rugzak waarmee je de volgende dag je kleren kon afgeven. Alle hardloopmerken waren vertegenwoordigd. Asics als officiƫle sponsor had zelfs speciale hardloopschoenen van Parijs. Helaas was mijn maat niet meer aanwezig. We hebben zelf gekookt, een heerlijke pasta met salade.

's Ochtends ontbijten douchen en dan naar metro station Bastille. Koos op het metrostation kwamen we een marathonloper van 87 tegen, nog een aantal jaartjes te gaan Koos. Hij was niet vertrouwd om los te lopen. Stopte het metrokaartje in de verkeerde gleuf en liep prompt de verkeerde kant op. We hebben maar even meegenomen naar het perron. Kleding afgeven en daarna naar het startvak. De eerste marathonlopers waren al gestart. 35% van de lopers liep voor het eerst een marathon. Dat heb ik geweten. Intussen waren de wolken opgetrokken en was ik blij dat ik gekozen had voor mijn nieuwe outfit, een hardlooprokje met bijpassend singlet. 2 km na de start begon het zweet al in mijn oren te lopen. Op naar Bois de Vincennes, waarbij het licht omhoog ging. In Barcelona was het vorig jaar ook warm, maar nu had ik geen enkele schaduw. Zelfs niet in het Bois. Terug naar de Bastille en nu de zon in de rug dat was wel iets aangenamer. Van de Bastille naar de Seine en nu een klein briesje wat aangenaam was. Langs de Seine waren alle bijzonderheden van Parijs te zien. Bij het Louvre doken we een lange tunnel in met saunamuziek en saunageur die de benzinedampen volledig had doen oplossen. Echter saunamuziek is niet echt inspirerend om te lopen. Dat gold niet voor de overige bandjes. Gemiddeld had je een muziekbandje of ander entertainment om de 500 meter. Henk stond bij het Louvre bij een verfrissingspost met een muziekband. De mensen hadden het zo warm dat ze met hun hele hoofd in de emmer met water gingen of gooiden de hele emmer over hun hoofd. Bij het Louvre begon ook de veldslag. Even waande ik me op de 1/2 van Lauwersoog, de brandweer stond op verschillende plaatsen met hun slang de mensen nat te spuiten. Mensen wandelden en je kon echt niet meer je eigen tempo lopen. Een beetje het gevoel van de 4 mijl alleen is dit wel erg zwaar op het einde van de marathon. Daarna in Bois de Boulogne reden de ambulances af en aan en dat voor een marathon waar een medische verklaring vereist is. Alleen op de laatste 2 km zag ik al 5 ambulances mensen behandelen of afvoeren naar het ziekenhuis. De ambulances reden gewoon over het parcours en je moest dus als loper plaats maken. Met de Arc de Triomph inzicht finishte ik in ruim 4.13 op de Avenue Foch.
Na een pilsje op de Champs Elyssee (10 euro!) terug naar het appartement waar ik nu rozig dit bericht zit te typen.

Tiny Visker

Om 8.30 uur stonden er ruim 50.000 lopers in de startvakken, ik was niet de enige. De zon kwam er door en de temperatuur was aan de hoge kan 15-20 graden. Mijn streven was om richting de 3:30 uur te lopen. Gezien de voorbereidingen was deze tijd niet onmogelijk. Je komt langs prachtige plekken in  Parijs met daarbij een omvangrijk en zeer enthousiast publiek, die de lopers gedurende de hele wedstrijd flink aanmoedigen. De organisatie en beveiliging was super.

De vele lopers maakten het voor mij erg moeilijk om een constant tempo te lopen. Ik moest veelvuldig inhalen, en uitwijken voor andere lopers. Ook bij drinkposten was het een enorme drukte en moest je je best doen om niet te botsen op lopers. Desondanks zat ik op de halve marathon nog redelijk op schema van 3:30. Daarna bleef het druk en moest ik veel inhalen en uitwijken om mijn tempo vast te kunnen houden. Vanaf km 30 bleek dat het me toch wel veel energie heeft gekost heb ik besloten om de marathon rustig uit te lopen wat resulteerde in een tijd van 3:41. Ik kan terugzien op een mooi marathon en tevreden naar huis gereden. 

Simone Binnema