Arjen Kwint uit Loppersum was gisteren een van de 788 finishers in de 11. Marathon Deutsche Weinstrasse. De start en finish vonden plaats in het plaatsje Bockenheim, gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. Het natuurlijke parcours was geen moment vlak en kende 495 hoogtemeters. Arjen kwam halverwege door in 1.51.19 uur. Het tweede gedeelte ging in 2.05.56 uur. Hij finishte met een keurige totaaltijd van 3.57.15 uur als 34e bij de mannen 45 in een veld van 114 deelnemers. `Het was een zware tweede helft. Ik heb genoten van de omgeving en ik heb mijn doel, deze marathon binnen de 4 uur te lopen, gehaald`, aldus de tevreden Lopster. Lees hieronder zijn verslag. 

VERSLAG WEINSTRASSE MARATHON
In de maand april is het aanbod marathons erg groot. Vooral veel stadsmarathons zijn beschikbaar. Na 7 marathons in een stad vond ik het eens tijd worden om meer in de natuur te lopen. Zo viel mijn oog op de Deutsche Weinstrasse Marathon. In dit gebied hadden we wel eens een overnachting geboekt op de terugweg van een zomervakantie en ik bedacht me toen (5 jaar geleden) al dat ik daar wel eens zou willen hardlopen.

Dus inschrijven maar. De voorbereiding naar deze marathon is goed te noemen. Slechts één week moest ik het wat rustiger aandoen ivm het te strak veteren van nieuwe schoenen maar voor de rest kon ik mijn meters goed maken. Uiteraard wel in best wel koude temperaturen en met een verwachte temperatuur van 20 graden op de marathondag was het contrast groot. Echter je moet je ook niet druk lopen maken over zaken waar je geen invloed op hebt dus veel drinken en een spons om het zweet af te deppen zou genoeg moeten zijn.
Op zaterdag het startnummer opgehaald en meegedaan aan de pasta party in een gezellige tent vol eten en drinken. De Duitsers weten er altijd weer een spektakel van te maken. Op zondag om 10:10 de start. De zon scheen al lekker. Van tevoren had ik me twee doelen gesteld. Ten eerste genieten van de omgeving en ook de marathon uitlopen in een tijd van onder de 4 uur.
Op papier waren er 1250 deelnemers aan de marathon, 300 deelnemers aan de duo-marathon en 1500 deelnemers aan de halve marathon. Lastig vond ik het om een goed tempo te kiezen. Doordat het parcours constant op en neer ging was dat moeilijk te bepalen. In het begin liep ik vrij makkelijk de heuvels op en maakte ik veel vaart in de afdalingen. Zo kwam ik halverwege door rond de 1 uur 51 minuten. Ik had al vele mooie vergezichten gezien en ook genoten van de passages van diverse wijndorpen. Misschien mede daardoor toch wat sneller dan van tevoren bedacht. Ik begon ook de hitte te voelen en voelde de kracht wat afnemen. Ik besloot mijn tempo omlaag te brengen. Van de Klippenlauf had ik geleerd om niet snel door te lopen richting de voet van een heuvel maar juist wat terug te nemen om extra energie te hebben om te klimmen. Dus rustig aan en af en toe rekenen of ik mijn tweede doel ook zou halen kwam ik steeds moeilijker omhoog en ook ging het dalen niet meer zo soepel. Ach ja, ik merkte om me heen dat er meer hetzelfde probleem hadden. De afstanden tussen de meeste lopers bleven gelijk. Na 31 kilometer een wijndouche in een dorpje en dat was ook heerlijk verfrissend. Ik nam maar geen glas wijn onderweg, dat leek me niet echt een goed idee. Na 39 kwam ik weer langs ons hotel. Odette stond me aan te moedigen en dat gaf me weer een boost. Eerst nog een klimmetje waar me tempo wel inzakte maar ik toch trots op mezelf was dat ik bleef hardlopen en dat ik alleen nog maar wandelaars zag om me heen. Nog twee kilometer en ik wist nu zeker dat ik ook mijn tweede doel zou halen. Met een tijd van 3 uur 57 minuten en 15 seconden kwam ik in het totaalveld als 185e van de 788 finishers binnen. Relatief ook niet verkeerd.

Al met al tevreden over deze marathon. Goed georganiseerd, mooie omgeving, uitdagend parcours, nu op naar nummer 9 in België!
Foto's