2022kanrdingebult
De Kardingerbultra is de eerste achtertoen ultra op Gronings grondgebied en is een hardloopwedstrijd over 24 uur. Het initiatief is van duurloper en stadjer Nico Swart die samen met sportwinkel Steenboksport garant staat voor de organisatie. De opzet van de wedstrijd is eenvoudig: een rondje van 6706 meter, inclusief 32 hoogtemeters op de Kardingerbult, moet binnen een uur worden afgelegd. Wie dit niet lukt ligt uit de race. Een uur na de de laatste start begint een nieuwe ronde. De maximale afstand bedraagt 24 ronden in 24 uur is 160,944 kilometer. Degene die de meeste ronden aflegt of in de laatste ronde de snelste is wordt tot winnaar uitgeroepen. De start was vrijdagmiddag om 17.00 uur. Omdat er door de meeste van de 45 van de 50 maximaal toegestane deelnemers ook in het donker moest worden gelopen was naast de aanwezige straatverlichting langs het parcours het dragen van een hoofdlamp verplicht gesteld. Het werd een afvalrace.

Artemis kent met onder andere Janneke Cazemier uit Warffum en Arjen Kwint uit Loppersum een tweetal leden die wel voor een dergelijke extreme wedstrijd te porren is. Arjen hield het na 8 ronden voor gezien. Voor zijn afgelegde 53,648 kilometer werd een tijd van 7.44.58 uur genoteerd, goed voor een 18e plek bij de mannen. Arjen: "Het was een uniek evenement. Elk uur weer klaar staan voor een volgende ronde. Proberen krachten te sparen om e ondervinden hoeveel rondes je kan afleggen. Na een drukke werkweek vond ik het na 8 ronden wel prima. Gaf om 01.00 uur de voorkeur aan mijn bed. De onderlnge sfeer was geweldig en de organisatie was was prima. Ook de support van Harry Hammenga onderweg werd zeer gewaardeerd."

Janneke is na 10 ronden gestopt. Zij legde haar 67,060 kilometer af in 9.55.15 uur. Ze werd hiermee tweede bij de vrouwen. Janneke: "Ik ben tevreden met 10 ronden. Het was zwaar om na iedere ronde ongeveer een kwartier te moeten wachten. En 10 keer de bult beklimmen is een hele andere disicipline. Van de zeven vrouwen waren alleen Hinke Schokker en ik na 8 ronden nog in de race. Toen ik om 03.00 uur stopte waren er van de 45 deelnemers nog maar 15 onderweg. Ik ben er wel tevreden mee."

De wedstrijd werd uiteindelijk in de 24e en laatste ronde in de sprint gewonnen door Hinke Schokker uit Eastermar/Groningen in 23.31.00 uur.